Al tweede jaar op rij daalt de wereldwijde productie van vlees

Voor het tweede jaar op rij daalt de wereldwijde productie van vlees. Dat blijkt uit cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN. De twee grootste oorzaken zijn de varkenspest en de lockdown. 

Minder varkensvlees

We zien vooral een scherpe afname in de productie van varkensvlees. Dit jaar werd er 101 miljoen ton geproduceerd, dat is 8 procent minder dan vorig jaar. In totaal kijken we naar een productie van 330 miljoen ton vlees dit jaar, 1.9 procent minder dan 2019. Het is al het tweede jaar op rij dat de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN een daling opmerkt.

Eten we minder vlees? Helaas kan dit nog niet vastgesteld worden. De dalende productie heeft te maken met de varkenspest in China, waarbij tientallen miljoenen varkens geslacht werden vanwege de ziekte. De productie werd hierbij verstoord, en het evenwicht kan niet zomaar terug hersteld worden.

Coronacrisis

De grootste boosdoener? De coronapandemie heeft de wereldwijde productie van alle soorten vlees beïnvloed. Door de strenge regels waren er minder werknemers actief in de vleesindustrie, sommige sectoren moesten zelfs volledig sluiten. De lockdown heeft gezorgd voor een lagere verkoop aan de horeca, scholen en evenementen. Dit leidde tot grote overschotten, die maar gedeeltelijk gecompenseerd konden worden.

Toekomst zonder vlees

Eten we in de toekomst geen vlees? Daar bestaat nog geen duidelijk antwoord op. Maar we kunnen vaststellen dat de coronapandemie ons minder vlees zal doen eten. Zeker wanneer het land economisch getroffen zal worden, dan gaat een luxeproduct zoals entrecote al snel van het boodschappenlijstje verdwijnen. Onze eetgewoonten veranderen, en het klimaat en dierenwelzijn spelen hier ook een grote rol in. We worden steeds meer bewust van wat we op ons bord krijgen. Ook in gastronomische restaurants spelen groenten vaker de hoofdrol. En misschien eten we straks allemaal laboratoriumvlees? Helaas hebben we geen glazen bol om in de toekomst te kijken. Maar de trend zet zich verder, de consument verandert en de voedingsindustrie evolueert mee.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!