Alain Blancquaert van Culibel: ‘De horeca moet zichzelf bij elke crisis heruitvinden. Zo blijven we creatief, maar het is een zware dobber’

Alweer een week aan het werk. De horeca deed vele inspanningen om te heropstart te doen slagen. We kunnen stellen dat eerste dagen een succes waren, ook al is het bij elke zaak anders. Hoe het bij de leden van Culibel verliep vroegen wij aan bestuurder Alain Blancquaert.

Alain Blancquaert: ‘Ik was opgelucht en blij om opnieuw te mogen starten vorige week, maar er was zeker de nodige voorzichtigheid. Wat de impact zou zijn van de opgelegde maatregelen wist ik niet.’

Eerste week

‘Sommige mensen stonden te popelen om op restaurant te gaan, anderen hielden nog even de boot af, of kozen voor take away. Ik denk dat het vooral regio gebonden is. Ik ben zelf al een 5-tal keer gaan eten. Tijdens de week was er een redelijke opkomst, maar in het weekend was de opkomst duidelijk hoger bij veel restaurants. De vermindering van de capaciteit doet er natuurlijk ook veel aan.’

Inspanningen

‘Veel restaurants zaten soms met vragen, de info kwam maar met mondjesmaat, terwijl in andere landen er al veel sneller een concreet plan op tafel lag. Het kan natuurlijk ook omdat we een complex land zijn. Tijdens mijn bezoeken zag ik dat onze leden enorm veel inspanningen hebben gedaan om te voldoen aan de maatregelen in het belang van de klant en zichzelf. Natuurlijk is iedere zaak anders.’

Verantwoordelijkheid

‘De horeca wordt momenteel strenger aangepakt. Je bent nu voor alles verantwoordelijk: het ontsmetten van tafels, stoelen, tot zelfs de toiletten. Gelukkig zag ik overal voldoende info naar de klanten toe. Horeca moet zichzelf bij elke crisis opnieuw heruitvinden. Zo blijven we creatief, maar het is een zware dobber. Het mondmasker is niet evident om mee te werken. Soms vergeten de mensen ook de maatregelen. Ik zou niet willen dat een horecaondernemer een boete krijgt omdat mensen de regels overtreden, want onze sector heeft het al zwaar genoeg te verduren gehad.’

Lijm van de maatschappij

‘Uit mijn persoonlijke ervaring heeft iedereen zijn best gedaan. Natuurlijk, een bloemstukje of een kaarsje hebben net dat tikkeltje extra. Overal waar je kwam zag je dat klanten blij waren en genoten van hun maaltijd. Dat is echt een plezier om te zien. Ondanks de zware periode gaven alle horecaondernemers en het personeel zoals altijd het beste van zichzelf.
Ik hoop één ding: dat we dit nooit meer moeten meemaken. We kunnen niet zonder de horeca, het is de lijm van de maatschappij.’

Horeca Interview Heropstart Culibel

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer