Als de terrassen opengaan, zal het onder deze strenge voorwaarden zijn

Vrijdag komen de regeringen van ons land opnieuw samen. De cruciale vraag tijdens het Overlegcomité zal zijn op welke manier de horecaterrassen 8 mei mogen heropenen. De sector heeft in overleg met bonden en werkgevers een werkmethode opgesteld, die positief werd ontvangen door de virologen en coronacommissaris. Het uitgangspunt zijn de afspraken die vorig jaar werden gemaakt voor de heropening in juni. “Toen hebben we bewezen dat we perfect veilig konden werken”, zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in De Morgen.

Vrijdag zal tijdens het Overlegcomité worden besproken op welke manier cafés en restaurants hun terrassen mogen heropenen. Eén ding is zeker: de heropening zal onder heel wat strenge voorwaarden gebeuren. In overleg met bonden en werkgevers heeft de sector een werkmethode opgesteld, die positief werd ontvangen door de virologen en coronacommissaris.

Het uitgangspunt zijn de afspraken die vorig jaar werden gemaakt voor de heropening in juni. “Toen hebben we bewezen dat we perfect veilig konden werken”, zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe in De Morgen. Veel praktische zaken zullen dus worden hernomen. Zo zou er geen menu op tafel liggen en zou er ook gevraagd worden om zo veel mogelijk met reservaties te werken. Of er ook opnieuw een registratielijst voor klanten komt, moet nog worden beslist.

Discussiepunten

De openingsuren en het maximaal aantal toegelaten personen aan een tafeltje zullen vrijdag nog de grootste discussiepunten worden. Vorige week circuleerde het scenario dat cafés en restaurants zouden moeten sluiten om 20 uur, maar Horeca Vlaanderen pleitte al voor een later sluitingsuur. Intussen liggen er nog twee andere opties op tafel: 21.30 en 23 uur.

Het maximaal aantal personen aan een tafeltje zou zes personen zijn, wat neerkomt op de gemiddelde bubbel plus twee knuffelcontacten. Ook buigt de politiek zich over de vraag of een tent ook nog beschouwd wordt als een terras en over of er een maximum aantal bezoekers per horecazaak komt. Op sommige pleinen als de Korenmarkt in Gent of de Oude Markt in Leuven zou het anders erg druk kunnen worden.

Daarmee zouden de regels in ons land sowieso iets soepeler zijn dan die Nederland, waar de terrassen al vanaf 28 april opengaan. Daar mag je maar per twee aan tafel zitten en zijn horecazaken enkel open tussen 12 uur en 18 uur.

Bron: De Morgen

LEES OOK

Horeca wordt duurder: ‘Prijzen stijgen met gemiddeld tien procent’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!