Als je weet wat een vijg écht is, kun je er nooit meer hetzelfde naar kijken

Vijgen worden door velen gezien als een delicatesse. Hoewel ze in principe ook maar gewoon vruchten zijn, voelen ze een beetje aan als een zoete zonde. Het vruchtvlees in combinatie met de zoete smaak en de structuur maken van het fruit een gezond snoepje. Maar de vrucht heeft ook een meer lugubere keerzijde.

Bloem binnenstebuiten

Eerst en vooral is het wellicht handig om even dieper in te gaan op de vijg. Hoewel de boom ook in onze contreien aan populariteit wint, kennen we de plant vooral uit de meer Zuiderse klimaten. Een tuin in het zuiden van Frankrijk is niet compleet zonder een vijgenboom. Maar is het je al opgevallen dat de boom, in tegenstelling tot andere fruitsoorten, geen bloemen heeft? Althans, geen bloemen zoals we die kennen. De bloem van de vijg zit namelijk binnenstebuiten, wat ervoor zorgt dat de vrucht ook op een speciale manier bestoven moet worden.

Wesp

Hier komt de vijgenwesp handig van pas. Het insect heeft zich door de jaren heen ontwikkeld om in symbiose met de boom te leven. De een kan als het ware niet zonder de ander (als je de zelfbestuivende vijgenvarianten even buiten beschouwing laat). De vrouwelijke wesp dringt de mannelijke vrucht binnen – die we trouwens niet opeten – en legt daar haar eitjes. Wanneer de larven uiteindelijk uitkomen, graven de mannelijke wespen, die geen vleugels hebben, een tunnel naar buiten eens ze hun vrouwelijke soortgenoten hebben bevrucht. Die vrouwtjes gaan ten slotte naar buiten en het hele proces kan opnieuw beginnen.

Niet geschikt voor vegans

Tot zover valt het bizarre-gehalte wel mee, toch? Zolang de vrouwtjes zich niet vergissen en een vrouwelijke vijg binnendringen. Hoewel dat niet hun bedoeling is, heeft de natuur dit wel goed bedacht, want enkel zo kunnen de vijgen bestoven worden en uitgroeien tot rijpe vruchten. De vrouwtjes kunnen echter niet meer naar buiten en sterven in de vijg. Door de enzymen in de vrucht worden de wespen vaak afgebroken, maar dat gebeurt niet altijd volledig en de kans bestaat dus dat je, wanneer je in een vijg bijt, een stukje wesp mee naar binnen krijgt. Kwaad kan dat niet, maar vegans denken toch maar beter twee keer na voordat ze weer een van de heerlijke vruchten naar binnen spelen.

LEES OOK: 4 redenen waarom je vaker peulvruchten zou moeten eten

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!