Antwerpse handjes

Antwerpse handjes
27 juni 2019 Wim Putzeys

De Antwerpse handjes zijn één van de bekendste streekproducten van de stad. Ze verwijzen naar de bekende sage over het ontstaan van de naam Antwerpen: Brabo die de hand van reus Antigoon afhakt en die in de Schelde werpt (“hand werpen”).

Het handje bestaat al sinds 1934. De Antwerpse banketbakker Jos Hakker kwam op het idee om een echte Antwerpse specialiteit te lanceren. De Koninklijke vereniging van banketbakkers schreef een wedstrijd uit waaraan 43 bakkers deelnamen, waaronder ook Jos zelf. Toeval wil dat het uiteindelijk Jos zou zijn die met zijn handvormig koekje met amandelschilfers door de jury als winnaar werd uitgekozen.

In 1956 vonden de Antwerpse bakkers dat het handje wel eens aan een herwaardering toe was. Er kwam een streng reglement over vorm, samenstelling en verpakking. Alleen de leden van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade en IJsbedrijf mogen het koekje vervaardigen en verkopen. Wat betreft de samenstelling: bij het bakken mag je alleen boter, suiker, eieren, bloem en geschaafde amandelen gebruiken. Met deze ingrediënten wordt een kruimelig, vet deeg gemaakt. Uit dit deeg worden de Handjes uitgestoken met metalen vormpjes en 8 tot 10 minuten gebakken in een oven van ongeveer 180°C. De broze zandkoekjes worden verpakt in speciaal door de beroepsvereniging ontworpen blikken doosjes of zakjes of los verkocht bij de aangesloten leden.

Ondertussen bestaat er ook een Antwerps Handje in chocolade. Oorspronkelijk was dit een ‘caraque’ een niet gevuld chocolaatje. Vandaag de dag heeft het wel een vulling van praliné, koffie of marsepein met Elixir d’Anvers. Zo ontmoeten de verschillende Antwerpse streekproducten elkaar in het chocoladehandje. Al deze varianten werden ontworpen door Antwerpse chocolatiers.