Antwerpse horeca telt af met originele scheurkalender: 'We zijn bijna één jaar gesloten'

Enkele Antwerpse horecaondernemers startten vandaag met een originele aftelactie naar 1 jaar lockdown. Ondernemers Wim Van Der Borght, eigenaar van een twintigtal horecazaken, en David Claeys, mede-initiatiefnemer van Horeca Next, lanceren een scheurkalender met 25 blaadjes. Daarop staan 25 constructieve tips om de horecazaken op een veilige manier te heropenen.

Aftelkalender

Op 14 maart 2020 ging de eerste lockdown in. Over exact 25 dagen is dat één jaar geleden. Naar aanleiding daarvan lanceren de Antwerpse horecaondernemers Wim Van Der Borght en David Claeys een scheurkalender met 25 blaadjes. Daarop verzamelden ze 25 constructieve tips voor de regering en het parlement over 'hoe horecazaken wél kunnen openen met respect voor de volksgezondheid'. Op 14 maart scheuren ze symbolisch het laatste blaadje af. Tijd om te heropenen.

"De afgelopen 12 maanden zijn we amper 133 dagen open geweest", klinkt het bij Van der Borght. "Intussen lijkt de sluiting normaal, maar dat is ze niet. Verre van zelfs. Het wordt tijd voor normalisering. De horeca sluiten was een symbolische beslissing. Nu willen we ons stilaan 'afscheuren' en de deuren op een veilige manier opnieuw openen."

Graduele heropening horeca

De eerste tip is klaar en duidelijk: open de Belgische horeca gradueel. De beleidsmakers pleiten voor een opsplitsing van de horeca bij de versoepelingen. Restaurants zouden daarbij als eerste groen licht moeten krijgen. Cafés kunnen in een later stadium volgen. "Dit type versoepelingen is perfect op te zetten door de lijst met NACEBEL-codes te hanteren", klinkt het. Hiermee doelen ze op een officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen. Ook in andere landen zoals Nederland vraagt de horeca naar een gelijkaardige manier van heropenen.

Aanhoudende steunmaatregelen en een afschaffing van de avondklok komen verder aan bod in de tips van de scheurkalender. Ze vragen politici om de steunmaatregelen voor de horeca zeker nog een tijdje aan te houden na de heropening. De avondklok willen ze dan weer afschaffen vanaf het moment dat de horeca terug opent. Daarnaast richten de ondernemers zich tot de eigenaars van horecazaken zelf. Ze stellen onder andere voor om takeaway en delivery te blijven doen, en moedigen aan om te durven vragen achter een vrijwillige solidariteitsfooi als extra steun.

Persoonlijke overhandiging aan politici

Barbara Soens van Listenup, het PR-bureau achter de scheurkalender, laat weten dat de ondernemers de scheurkalender zelf overhandigen aan bekende politici. Vandaag ontving N-VA-voorzitter Bart De Wever er al eentje. Morgen is het de beurt aan MR-voorzitter George-Louis Bouchez en Vlaams minister-president Jan Jambon. De betrokken politici reageerden naar verluidt alvast al enthousiast.

Op 26 februari bespreekt het overlegcomité een uitgetekend pad om sectoren zoals de horeca te heropenen. De tips van de horecaondernemers komen dus zeker op het juiste moment.

Bron: Belga

LEES OOK:

Horeca stelt eigen routekaart op voor heropening: 'Restaurants en cafés apart'

Restaurants Corona Crisis Maatregelen Heropening horeca Cafés Sluiting horeca Versoepelingen Wim van der borght David claeys

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer