Antwerpse Luna Trapani (21) opent plantaardig Italiaans restaurant: ‘Italië heeft veel regionale veganistische gerechten’

Antwerpen heeft er een hotspot bij: restaurant Spritz. Chef-kok Luna Trapani (21) serveert plantaardige Italiaanse keuken. Je leest het juist, volledig plantaardig én traditioneel Italiaans. “Er zijn veel Italiaanse gerechten die uit zichzelf al veganistisch zijn.”

Je hebt een eigen kookboek én een restaurant in het centrum van Antwerpen. Dat is geen evidente stap om op zo’n jonge leeftijd te zetten.

Luna Trapani: “Ik ben opgegroeid in het restaurant van mijn ouders, ook een Italiaanse zaak in het centrum van Antwerpen. Mijn papa heeft mij van jongs af aan aangemoedigd om zelf iets te openen. Ziezo, hier sta ik dan. (lacht) Er kwam toevallig een bruine kroeg vrij, dus ik greep mijn kans met beide handen. Terwijl ik bezig was met de voorbereiding, werkte ik ook aan mijn kookboek. Door corona heb ik de opening van mijn zaak moeten verschuiven, dus besloot ik om mijn kookboek eerst uit te brengen. En misschien maar goed ook, nu ben ik volledig klaar voor een eigen restaurant.”

Je doet alles zelf: van recepten bedenken tot je restaurant uitbaten. Waar heb je het allemaal geleerd?

“De kneepjes van het vak heb ik van mijn ouders. Ik hielp mijn mama met kleine dingen in de keuken van ons restaurant. Van tiramisu bereiden tot af en toe eens roeren in de tomatensaus. Heerlijk! De passie voor koken heb ik altijd al gehad, het voelt dus nu ook heel natuurlijk voor mij.”

Al je gerechten zijn plantaardig. Hoelang ben je zelf veganist?

“Iets langer dan twee jaar. In het begin probeerde ik al mijn lievelingsgerechten na te maken zonder dierlijke producten. Zo leer je veel bij over voeding en ben je er de hele tijd bewust mee bezig. Een plantaardige pasta maken is nu heel eenvoudig voor mij, er valt zo veel te ontdekken.

Plantaardig Italiaans, het klinkt bijna als een tegenstelling. De Italiaanse keuken staat bekend om haar vleesproducten, kazen en smeuïge desserts. Hoe begin je er zelfs aan? 

“De Italiaanse keuken is zeer uitgebreid. Als je gaat kijken naar de bekendste streken in Italië, vind je altijd wel een traditioneel plantaardig gerecht. De basis is heel simpel en je moet niet altijd kaas gebruiken. Zie nu bijvoorbeeld naar pasta alla puttanesca: tomatensaus, olijven en kappertjes. Dat is een veganistisch gerecht! Ik gebruik ook altijd olijfolie in plaats van boter. Kleine aanpassingen zonder het traditionele gerecht volledig te veranderen. Ben zelf ook geen fan van vleesvervangers, dus probeer veel natuurlijke producten te gebruiken. Momenteel zijn we bezig met een plantaardige tiramisu, en het is misschien nog niet helemaal wat het moet zijn, maar we zijn er bijna!”

Wat mogen we verwachten van Spritz?

“Lekkere plantaardige Italiaanse keuken. We willen dat Zuid-Italiaans gevoel nabootsen in onze zaak. Iedereen is hier welkom én iedereen kan hier eten zonder zorgen. We hopen dat er binnenkort ook pizza’s op het menu komen, daar zijn we nu volop mee bezig.”

Spritz
Oude Koornmarkt 11, 2000 Antwerpen
www.spritz-antwerp.com

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!