Appeltaartijs

Appeltaartijs
18 juni 2019 Esther Boesten

Uit IJs & co van Aniek Keijsers

 

 

Ingrediënten

Voor de appelcompote
15 g roomboter
45 g bruine basterdsuiker
2 grote appels naar keuze, geschild en in stukjes gesneden
1 tl kaneel
1 el citroensap

Voor de ijsbasis
250 ml melk
250 ml slagroom
50 g bruine basterdsuiker
100 g kristalsuiker
1 tl vanille-extract
½ tl kaneel
¼ tl zout
4 eidooiers
1 el bourbon (optioneel)

Smelt voor de appelcompote al roerend de roomboter met de basterdsuiker in een pannetje op middelhoog vuur en voeg de appel, kaneel en het citroensap toe. Roer goed door, zodat alle appelstukjes bedekt zijn met suiker. Laat, onder af en toe roeren, 10 tot 15 minuten pruttelen tot de appelstukjes zacht zijn. Schep de appelstukjes in een bakje en laat afkoelen.

Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat.

Verwarm de melk, slagroom, basterdsuiker, kristalsuiker, vanille-extract, kaneel en zout in een pannetje op middelhoog vuur tot net tegen de kook aan. Klop de eidooiers los in een hittebestendige kom. Giet de warme melk al roerend beetje bij beetje bij de eidooiers om deze te temperen.

Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom en zet de kom op het ijsbad. Voeg eventueel de bourbon toe en blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld. Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.

Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg tegen het einde de appelcompote toe.

Smakelijk eten!

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*