Culinaire Ambiance: April 2019

Ode aan de Adrià’s

Gigantesk. Dat was de taak die ze op zich namen. Majestueus. Dat was de wijze waarop ze die taak tot een goed einde brachten. Ferran Adrià leidde bijna drie decennia lang elBulli – niet alleen een van de beste restaurants ooit, maar vooral het resto met de meeste impact – en ook Albert Adrià had daar meer dan zijn aandeel in. Albert was amper 15 toen hij zijn oudere broer kwam vervoegen in de (moleculaire) keuken. Focust Ferran zich nu op zijn Foundation en alle nevenprojecten daarvan (pagina 6) dan bestiert Albert zes van de meest toonaangevende restaurants in Barcelona, met Tickets als circusachtige uitschieter. (pagina 12) Maar ook de geest van de Adrià’s waart nog rond in Barcelona. En wel in de vorm van de Bullinianos. Albert Raurich van Dos Pebrots is zonder twijfel de meest fanatieke volgeling van de Adrià-leer. (pagina 22) Wie ook op enkele fanatieke volgelingen kan rekenen, is Seppe Nobels van Graanmarkt 13. Hij bewijst samen met twee jonge wolven uit zijn team dat barbecueën eigenlijk het hele jaar door een optie is, zelfs op een stormachtige dag aan de oever van het Antwerpse havenhuis. (pagina 76) Wie zijn team ook maar wat graag voor het voetlicht laat treden en bezig is met het doorgeven van kennis is Syrco Bakker van Pure C. In die mate zelfs dat hij Thijs Baert en Jaclyn Kong de kans geeft om ook hun signatuurgerecht te presenteren in onze gelijknamige rubriek. (pagina 102) Zo mogelijk nog diverser en wereldser is onze eigen hoofdstad. Brussel telt maar liefst 182 nationaliteiten en dat weerspiegelt zich zonder twijfel in de Brusselse foodscene. (pagina 30). Als de restaurantnamen op zich al geen reden op zich zijn om culinair Brussel aan te doen, dan is de verscheidenheid dat vast en zeker. Al is het beste Brusselse restaurant toch gewoon Bon Bon. Geen verrassing, want chef Christophe Hardiquest schurkt met zijn 19,5/20 al enkele jaren tegen de perfectie aan. Dat maakt het des te boeiender om hem zijn visie op het ambachtelijke keukenatelier dat Bon Bon is uit de doeken te laten doen op pagina 36.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Elke maand de digitale versie van het magazine
en toegang tot alle artikels. Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €0.99
Nadien slechts €2.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!