Arbeidsinspectie valt binnen bij zaakvoerder: ‘Een proces-verbaal omdat mijn vrouw aanwezig was’

Terwijl restaurants en cafés al maanden moeten dicht blijven, controleerde zaterdag de federale arbeidsinspectie de Kortrijkse horecazaken. Over een slechte timing gesproken. De zaakvoerder Hooman Foroudi van Funky Food riskeert een boete omdat zijn vrouw in de zaak stond. “Ze waren onredelijk. Mijn vrouw Tessa kreeg een pv omdat ze zogezegd meewerkt in mijn zaak, enkel maar omdat ze aanwezig was die dag.”

Het moet je maar eens overkomen: arbeidsinspectie in je zaak terwijl je maandenlang dicht bent omwille van corona. Het gebeurde bij Hooman Foroudi van restaurant Funky Food, die al 21 jaar de zaak uitbaat en een vaste waarde is in Kortrijk. “Failliet gaan is géén optie. Anders zijn we dit gebouw kwijt. Ik zeg het niet graag, maar mijn spaargeld is op. Ik heb recent mijn auto verkocht om de lening te kunnen blijven betalen”, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws.

Arbeidsinspectie

De Kortrijkse zaakvoerder probeert te overleven met takeaway. Hij had negen bestellingen zaterdagavond. Terwijl hij deze aan het bereiden was, wachtte zijn vriendin beneden op de klanten. “Dat afhaalmoment duurt anderhalf uur en dan blijft de deur open. Mijn vriendin houdt zolang een oogje in het zeil.” Alles verliep vlot, tot er plots controleurs voor zijn deur stonden. Foroudi was verontwaardigd. “Ik begrijp dat de controleurs ook maar hun job doen. Maar dit soort controles organiseren terwijl iedereen het water aan de lippen staat, dat maakt mij écht furieus.”

Tegen dat de chef-kok beneden stond, waren de controleurs al een proces-verbaal aan het opstellen. “Dat ging me te ver. Er hangt me nu een boete over het hoofd. Mijn vriendin woont ook hier in de Stationsstraat, ze gebruikt dezelfde voordeur als ik en de klanten. Ik begrijp het gewoon niet. De controleurs vertrokken vriendelijk, maar het pv is toch opgemaakt.”

Schepen van Economie

Foroudi kreeg veel steun van zijn collega’s in de horeca. Zelfs schepen van Economie Arne Vandendriessche noemt dit onaanvaardbaar. “Ik ken de achterliggende reden niet van deze controles en maandag vertrekt een e-mail naar de bevoegde diensten om opheldering te vragen. Ik stel de controle op zich niet in vraag. Maar dit is toch kafkaiaans. Nu de horeca al maanden dicht is en vecht om het hoofd boven water te houden, wordt er gecontroleerd op takeaway. Wacht dan tenminste tot de horeca weer open gaat.”

LEES OOK

Welshe studie: ‘Restaurants lijken risico op coronabesmetting niet te vergroten’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!