Bakken zonder bloem: dit zijn de gezonde alternatieven

Een van de basisbenodigdheden om te bakken is vaak bloem of zelfrijzend bakmeel. De laatste tijd was dit echter niet altijd even makkelijk te verkrijgen in de supermarkt. Daarnaast gaan mensen steeds vaker op zoek naar gezonde alternatieven.

Gelukkig is bloem vrij makkelijk te vervangen. Je kan kiezen voor speltmeel, boekweitmeel, amandelmeel, havermeel of kokosmeel. De opties zijn legio! Bovendien zijn heel veel van de alternatieven voor bloem glutenvrij, wat het dan weer handig maakt voor mensen met een intolerantie.

Let er wel op dat vervangers een ander resultaat geven dan bloem zelf. De smaak kan anders zijn, maar ook de structuur veranderd wanneer je een ander ingrediënt gebruikt. Het is een kwestie van uitvinden welke vervanger voor jou het prettigst werkt, dit kan per soort baksel verschillen. De meeste vervangers kun je gewoon 1:1 vervangen, maar ook dit kan verschillen per soort vervanger en dan ook nog eens per soort baksel.

Maar uiteraard kan je ook bloem in al haar variëteiten links laten liggen en kiezen om eens te bakken zonder bloem. Denk aan honeycomb, bananenbrood, kokosmakronen of kaastaart

Wij geven alvast een voorzetje met dit recept voor brownies met walnoten. Gezond, vol vitamines en gluten- en lactosevrij. Bloem wordt vervangen door gemalen kikkererwten, boter door kokosolie en de dadels en agavesiroop maken de brownie echt lekker zoet.

BENODIGDHEDEN:

  • 225 gram Medjoul dadels, ontpit en een uurtje geweekt in warm water
  • 100 gram walnoten, plus een stuk of 20 ter garnering
  • 9 eetlepels cacaopoeder
  • 60 ml kokosolie
  • 125 ml agavesiroop
  • 320 gram gekookte kikkererwten (uitlekgewicht)
  • 4 eieren
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel

BEREIDINGSWIJZE:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de dadels uit het water en bewaar ongeveer 60 ml van het weekwater. Mix de dadels samen met de 60 ml weekwater tot een gladde saus. Doe het mengsel in een mengkom en voeg de cacaopoeder, kokosolie en agavesiroop toe. Mix alle ingrediënten goed.

Maak nu in de keukenmachine of met de staafmixer een gladde puree van de kikkererwten en de eieren. Voeg de kikkererwtenpuree toe aan het dadelmengsel en roer tot een egaal geheel. Voeg vervolgens bakpoeder, kaneel en de gehakte walnoten toe en meng nogmaals (niet met de staafmixer, want het is lekker als de walnoten grof blijven).

Bekleed een taartvorm (kies zelf wat voor vorm je wil hebben) met bakpapier en verdeel het beslag er mooi gelijkmatig over. Garneer eventueel met een aantal walnoten die je achter hebt gehouden.

Bak de brownies in 45 minuten af in de voorverwarmde oven. Bestuif met wat fijn gemalen kokosrasp voor een mooi effect.

Bloem Zelfrijzend bakmeel Boekweitmeel Amandelmeel Kokosmeel Havermeel Brownies Glutenvrij Herfst Lente Zomer Winter Dessert Ontbijt Gebak

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties