Bao buns: wat is het en hoe maak je ze?

Bao buns, ze zien eruit als compacte wolkjes en zo proeven ze ook. Een warm, zacht en hemels luchtig broodje dat gevuld wordt met hartige ingrediënten. Het is het zoveelste Chinese gerecht waar we enorm dankbaar voor zijn. Je maakt deze buns net zo gemakkelijk thuis en geloof ons, dat wil je proberen.

De perfecte bao bun is licht, rond en zacht en wordt traditioneel gezien gevuld met een varkensvlees vulling. Tegenwoordig vind je ze steeds vaker op de menukaarten van Aziatische restaurants terug, ook met vegetarische vullingen. Wij zijn fan.

Eindelijk in België

Dat de bao buns bekend zijn geworden in de Westerse wereld hebben we te danken aan de Amerikaanse restauranthouder David Chang. Rond 2004 introduceerde hij voor het eerst een bao bun gevuld met buikspek in zijn restaurant Momofuku in New York. Het duurde wat langer voordat ze hun weg vonden naar België, maar nu ook wij ze eindelijk kennen krijgen we er geen genoeg van. Bao buns worden gestoomd en zijn iets zoeter dan normale broodjes. Om die zoete smaak wat uit te balanceren, speel je met wat zoutere vullingen zoals buikspek, biefstuk, vis of glazed champignons.

Loopt het water je al in de mond? Dat snappen we. Bao bans zijn overigens niet zo moeilijk om zelf te maken. Dus, steek je handen uit de mouwen en begin aan de voorbereiding voor de beste maaltijd van je leven.

Ingrediënten

Voor 20 buns

130 ml water
120 ml melk
490 g bloem
20 g witte basterdsuiker
6 g droge gist
olie

Voor dit recept heb je ook een stoommandje nodig.

Bereiding

Zet een steelpan op een laag vuur en verwarm hier de melk en het water in. Het zou ongeveer op kamertemperatuur moeten geraken, want anders zal de gist dadelijk zijn werk niet doen. Haal het pannetje van het vuur af en roer de gist en de suiker door het mengsel heen. Laat het pannetje 15 minuten op een warme plek staan zodat het gist kan activeren.

Na de 15 minuten meng je dit mengsel samen met de bloem in een mengkom tot een glad beslag. Laat het opnieuw rusten op een warme plaats, dit keer voor 40 minuten. Zo kan het deeg goed rijzen.

Het deeg zou nu twee keer zo groot moeten zijn. Kneed het deeg nog wat voor zo'n 10 minuten. Op die manier kunnen de gluten zich ontwikkelen. Vervolgens snijd je het deeg in stukjes van ongeveer 45 g. Die stukjes rol je op tot een balletje met de hand. Leg het balletje neer en maak hem plat met je hand of met een deegroller. Let er op dat het deeg niet té dun wordt. Smeer er wat olie overheen en plooi ze dubbel. Verplaats de dubbelgeplooide buns nu naar een licht ingeoliede bakplaat. Smeer nog wat olie over de bovenkant van de buns en dek af met vershoudfolie. Laat nogmaals rusten op een warme plek voor zo'n 25 minuten.

Doe wat water in een pan en breng het aan de kook. Zet het stoommandje er bovenop. Bekleed het met wat bakpapier en leg de buns er voorzichtig in. Zet het deksel op het mandje en laat de buns voor zo'n 15 minuten stomen. Et voilà, de buns zijn klaar om te vullen met heerlijk hartige ingrediënten.

LEES OOK: Populaire hotspot Old Boy brengt zijn BAO buns naar Antwerpen en Gent

Vegetarisch Aziatisch Buikspek Zoet Bao Chinees Stomen Zacht Bun Hartig Luchtig Broodjes Bao buns Filling

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer