Basilicum kweken en voortplanten

Iedereen kent het wel: een gerecht vraagt om verse basilicum dus je haalt een plantje uit de supermarkt in huis met de beste bedoeling om het in leven te houden. Echter nadat je de benodigde hoeveelheid basilicum ervan geoogst hebt, wordt je plantje slapper en slapper tot het uiteindelijk sterft. We leggen hier uit wat je kan doen om je plantje de beste kansen te geven om te groeien tot een sterke en gezonde plant waarvan je lange tijd heerlijke verse kruiden van kan oogsten.

Verzorging

Plantjes uit de supermarkt zijn gekweekt om in vol ornaat te staan wanneer je ze koopt. Hiervoor wordt hun groeiproces versneld door ze op te kweken onder sterk kunstlicht en zo haal je eigenlijk een uitgeputte plant in huis. Probeer daarom de plant eerst wat tijd te geven om te wennen aan de nieuwe licht, warmte en vochtigheid omstandigheden. Geef hem ook nieuwe voedingstoffen en energie door het kruid te verpotten naar een iets grotere pot (3 tot 5 cm groter dan de originele pot) met nieuwe aarde. Zorg ervoor dat er een goede drainage is in de nieuwe pot door middel van gaatjes aan de onderzijde.

Basilicum is van oorsprong een zuiders gewas en hij houdt dus van veel zon en warmte. Zet de plant daarom op een plaats die veel zonlicht ontvangt en verplaats hem pas naar buiten wanneer je een gemiddelde temperatuur van minstens 15°C verwacht.

Hoe kan je het best een lange tijd genieten van je basilicum plant?

Eenmaal je het kruid nieuwe energie hebt gegeven door het te verpotten en er een zonnige plaats voor gevonden hebt, zal hij flink beginnen te groeien en dat vooral in de hoogte. Het is slim om steeds de hoogste stukken van je plant te oogsten. Zo voorkom je dat je basilicum begint te bloeien.

De bloemen zijn erg mooi en bovendien eetbaar, ze gelijken van smaak op het kruid maar dan veel pittiger. Echter zorgt het bloeien er ook voor dat de plant geen energie meer zal steken in het produceren van nieuwe blaadjes. De oude blaadjes zullen bovendien houteriger worden en een deel van hun smaak verliezen. Door deze bovenste delen van de plant te verwijderen krijg je een driedubbel positief effect: je voorkomt het bloeien, je zorgt ervoor dat de plant vollere nieuwe blaadjes produceert en de stukken die je eraf haalt kan je weer verder laten groeien tot nieuwe plantjes.

Voortplanten

Zoals we net bespraken is het best om steeds de bovenste delen van te plant te oogsten. Als je echt een oneindige voorraad van het heerlijke kruid wenst dan kan je de onderste blaadjes verwijderen van de stengel die je net geoogst hebt (deze blaadjes gebruik je gewoon voor allerhande heerlijke gerechten) zodat je een kaal stukje stengel overhoudt van een 3 tot 5 cm met een 4-tal blaadjes aan de kroon. Deze stengel plaats je in een klein glaasje water zodat alleen de stengel ondergedompeld is en plaats dit in de zon. Na enkele dagen zal je al de eerste tekenen zien van nieuwe wortelgroei. Als je dit miniplantje zo verder wortels laat kweken, kan je deze nieuwe plant een aantal weken later, wanneer de wortels minstens 2 cm geworden zijn, op zijn beurt planten in aarde.

En zo maak je de keten rond! Op deze manier zit je nooit zonder heerlijke verse basilicum voor een ongelooflijk verse pesto.

Hieronder een aantal recepten voor je nieuwe voorraad basilicum.

 

Inktvis met chili en basilicum

Bisque geparfumeerd met basilicum

Kruiden Verse kruiden Basilicum Planten Kruiden kweken

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties