Belg naar Global Chefs Challenge met duidelijke opdracht: Goud halen

Belg naar Global Chefs Challenge met duidelijke opdracht: Goud halen
februari 14, 2019 Raf De Mot
In Nieuws

Vrijdag 16 februari vertrekt een Belgische delegatie rond Sam Van Houcke naar Rimini om ons land te vertegenwoordigen in de Centraal-Europese halve finale van de Global Chefs Challenge. Doel: een ticket bemachtigen voor de wereldfinale deze zomer in Sint-Petersburg.

Voor Sam Van Houcke wordt het de tweede keer dat hij in de Europese finale van de Global Chefs Challenge mag aantreden. Samen met commis Marie Maeyens kaapte hij in oktober 2017 een knappe zilveren medaille weg in Praag, na topfavoriet Hongarije.

Vreemd genoeg leverde die zilveren medaille toen geen ticket voor de wereldfinale in Kuala Lumpur op. Dat had te maken met de internationale ranking van België. Die ranking wordt opgesteld op basis van de punten die een land tijdens dit soort wedstrijden behaalt. En aangezien België nog aan té weinig wedstrijden heeft deelgenomen, zal een tweede plaats wellicht ook dit jaar nog niet volstaan voor een kwalificatie voor de wereldfinale in Rusland.

Van Houcke, die vorig jaar z’n restaurant Onder de Toren had overgelaten om in Gent een nieuw restaurant, Maste, te beginnen, won de Belgische kwalificatiewedstrijd “De Ster van de Belgische Keuken”, een organisatie van Mastercooks-voorzitter Frank Fol en Pierre Wynants.

STEUN VAN DE OVERHEID

Van Houcke kan net als in 2017 rekenen op steun van de Flanders Food Faculty. Dat is een initiatief van minister Ben Weyts van Toerisme. Coach is niemand minder dan Jo Nelissen. Hem kennen we natuurlijk vooral als coach van het National Culinary Team, waar hij zich ontfermt over het Bocuse team en het Young Chefs Team.

Van Houcke zal samen met commis Simon Caboor op drie uur tijd een driegangenmaaltijd moeten bereiden. In het voorgerecht moeten zeebaars en coquilles verwerkt worden. In het hoofdgerecht moet hij aan de slag met kalfsnier en de filet d’anvers van kalf. Het dessert moet uit twee componenten bestaan, waarvan één patisserie, en moet voor 40% chocolade en fruit bevatten.

Wanneer Sam en Simon precies in actie komen, is nog niet duidelijk. De groepsindeling is immers nog niet bekend gemaakt. Het wordt sowieso zondag of maandag.

BETER DAN TWEE JAAR GELEDEN

Coach Nelissen heeft er een goed oog op. “We zijn beter voorbereid dan twee jaar geleden en de gerechten zien er ook beter uit. En toen behaalden we zilver. Ik weet het, het is geen garantie, maar toch…”

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*