Belgisch Bocuseteam start nieuwe campagne in onuitgegeven teamstructuur

Van een nieuwe Belgische president en voorzitter van de proefjury in de nationale selectie tot een uitgebreid coachingsteam met absolute topchefs. De  Belgische organisatie van de prestigieuze Bocuse d’Or ziet er voortaan heel anders uit. Dit alles met slechts één doel: eindelijk weer eens dat verdomde podium halen in Lyon.

“Niemand kan dit alleen.” Dat zei Jo Nelissen als coach van het National Culinary Team, enkele maanden geleden nog, kort voor de wereldfinale van de Bocuse d’Or. Nelissen pleitte toen al voor een soort van coachingsteam. Daarin zouden niet alleen de officiële wedstrijdcoach maar ook een aantal andere topchefs, het Belgische team tijdens de voorbereiding ondersteunen.

“Als je zolang en intens met één project bezig bent, dan dreigt het gevaar van de tunnelvisie”, zei Nelissen in ons februarinummer. “Vaak besef je dat zelf niet en dan is het goed dat je kunt rekenen op een team van mensen van buitenaf om je op bepaalde dingen te wijzen. De Bocuse is véél te groot voor één chef: niemand kan dit alleen.”

COACHINGSTEAM

En dus zal de nieuwe Belgische kandidaat, die geselecteerd zal worden tijdens Horeca Expo in Gent, een compleet team van topchefs achter zich krijgen.  Het worden er een acht- tot tiental: zij zullen de kandidaat tijdens de maandenlange voorbereiding bijstaan met raad en daad en nuttige feedback geven tijdens de degustatietrainingen.

Daarmee wordt de toestand die in de laatste maanden voor de jongste wereldfinale al officieus was ontstaan, nu heel concreet en officieel. Wie er in dat comité zal zetelen, is nog niet duidelijk. Wel is het de bedoeling dat uit dit team op een organische manier een wedstrijdcoach op de voorgrond zal treden. Want zoals je weet, worden de chef en zijn commis op de wedstrijden bijgestaan door een coach.

“Wie de uiteindelijke coach wordt, weten we nog niet”, zegt Ferdy Debecker, de voorzitter van de Belgische vzw die de organisatie regelt. “Naarmate het parcours vordert, zullen we wel zien met wie van de coaches de chef de beste band heeft en wie van de coaches automatisch het voortouw neemt. Het is beter om het zo op een organische manier te laten groeien, dan van bij het begin één vaste coach aan te duiden.”

NIEUWE BELGISCHE VOORZITTER

Naast die nieuwe teamstructuur komt er nog een andere verandering, die minstens even belangrijk zal zijn. Er komt namelijk een nieuwe juryvoorzitter en het is niet van de minste. Niemand minder dan Nick Bril zal tijdens de halve finale in Tallinn en de wereldfinale in Lyon namens België de plaats aan de proefjurytafel innemen.

Daarmee volgt hij Ferdy Debecker op, die ad interim deze functie had overgenomen van Peter Goossens. Goossens blijft als erevoorzitter van de proefjury in Gent betrokken bij het project, maar Nick Bril zal tijdens de nationale selectie in Gent de proefjury voorzitten.

Van Debecker verwachten we dat hij z'n oude plaats in het Comité weer zal innemen en dat hij bij de volgende edities opnieuw als keukenjurylid zal fungeren, zoals hij jaren gedaan heeft.

KANDIDATEN GEZOCHT

Op zondag 17 november vindt de nationale selectie plaats tijdens Horeca Expo in Gent. Chefs die in de voetsporen van Lode De Roover willen treden, kunnen zich nog tot 3 juni inschrijven. Bij de inschrijving moeten ze foto’s en receptuur van het gerecht doorsturen waarmee ze aan de wedstrijd willen deelnemen.

Ook in de nationale preselectie krijgen de kandidaten 5u35min de tijd om twee gerechten te serveren, het eerste gepresenteerd op bord, het tweede op plateau. Beide voor 14 personen.

In het eerste gerecht moeten de kandidaten aan de slag met verse paling, in een warme bereiding, met garnituren naar keus. Het tweede thema is Anjou-duif, verplicht op karkas te garen. Dus géén vacuümbereiding, wat in de lijn ligt van Lyon 2019.

In de tweede bereiding moeten de deelnemers drie garnituren voorzien. Twee daarvan zijn vrij te kiezen; het derde moet een aardappelbereiding zijn.

Info, inschrijvingen en wedstrijdreglement: Spuistraat 21 – 2880 Bornem – info@bocusedor.be

Bocuse d'or Peter goossens Bocuse d'or belgium Ferdy debecker Gastronomische wedstrijd Nick bril

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer