Belgisch Kampioenschap Gelato: het lekkerste Belgische ijsje komt uit Lichtaart

Belgisch Kampioenschap Gelato: het lekkerste Belgische ijsje komt uit Lichtaart
20 november 2018 redactie
Door Nieuws

Door de aandacht die de presentatie van de nieuwe Michelingids naar zich toe zoog op Horeca Expo, kregen een aantal evenementen misschien niet de aandacht die ze verdienden. De Gelato Festival Challenge bijvoorbeeld, die een Belgische kampioen gelato aanduidde om hem over twee jaar naar het Europees Kampioenschap naar Italië te sturen.

Gisteren, maandag 19 november, streden 27 Belgische ijsmakers voor de titel van Belgisch Kampioen Gelato, een organisatie van Carpigiani Ambachetlijk Benelux.

“We merken dat het ambacht van ijs maken in België veel meer leeft dan een paar jaar geleden”, vertelt de voorzitter van de jury, Bas Van Haaren. “De ervaring die ze hier in de resto-sector hebben en de enorme kennis van smaken vertaalt zich ook in de ijsbereidingen. Het niveau stijgt zienderogen.”

Rob PROOST van ijssalon Barijs uit Lichtaart maakte het meeste indruk op de jury met zijn creatie van frambozen, lychee en rozenwater. Hij mag dus in 2020 naar het Europees Kampioenschap in Italië, en krijgt daar het gezelschap van de nummers twee en drie, Wim VAN HOUCKE (rechts op de foto, naast winnaar Proost) van Gelati Van Houcke in Bornem, die een espresso-zouten karamel gemaakt had en Ann PEETERS van Bigaro Kortessem, met haar banaan-bacon madness.

Er was ook een prijs voor de beste jonge ijsmaker: die was voor Jarrik VERMEYLEN van Rococo Gelateria Heverlee, spicy raspberry ‘Lambic’.

Winnaar Rob Proost baat al vier jaar z’n eigen ijssalon uit, maar is van opleiding eigenlijk patissier. Hij was zichtbaar verrast door z’n overwinning. “Heel de dag was zowat alles misgegaan”, zei hij na afloop.

Zijn inspiratie haalde hij naar eigen zeggen bij een collega-patissier, die een gebak met gelijkaardige smaken had ontwikkeld.

(Tekst: Raf De Mot – Foto’s: Linus Nuyts)