Belgisch team neemt niet deel aan Europese finale Bocuse d’Or

Na lang twijfelen, heeft het Belgisch team, met kandidaat Lode De Roover en commis Louis Wauters onder leiding van president David Martin en coach Nick Bril, besloten om niet deel te nemen aan de Europese finale van Bocuse D’Or in Tallinn in oktober. “We willen het risico niet nemen, maar staan open voor aanpassingen vanuit de organisatie”, vertelt Lode De Roover.

Je zou Bocuse d’Or de Olympische Spelen van de gastronomie kunnen noemen. De internationale kookwedstrijd is gestart door de Franse sterrenchef Paul Bocuse en wordt gezien als het wereldkampioenschap koken. De halve finale vindt dit jaar in oktober plaats. Toch besloot het Belgisch team om niet deel te nemen aan de wedstrijd. “We hebben lang getraind en waren er klaar voor, maar hebben toch de knoop moeten doorhakken om niet naar Estland te gaan. Bocuse D’Or is een groot evenement, mét groot publiek, er is veel sfeer en ambiance. Met het huidig klimaat zien we dit niet zitten. We willen geen supporters optrommelen om in deze omstandigheden naar Estland te vliegen”, zegt Lode De Roover. “We gaan niet doen alsof er niets aan de hand is. Dan haken we liever af, maar staan altijd open voor eventuele aanpassingen vanuit de organisatie.”

Niets aan de hand

In Azië en de Verenigde Staten werd de continentale selectie reeds geschrapt, de Europese finale gaat door zoals gepland. “Vind het jammer dat ze communicatie blijven voeren alsof het gewoon doorgaat. We willen graag meedoen, maar niet onder deze omstandigheden. En we zijn niet de enige, het Verenigd Koninkrijk heeft al twee maanden geleden beslist om niet mee te doen, om dezelfde reden. Ondertussen ook een post gezien van het team van Estland.” De Wereldfinale komt ook steeds dichterbij, de teams zouden in januari 2021 samenkomen in Lyon. “De Verenigde Staten hebben al afgezegd voor de Wereldfinale. Laten we even realistisch zijn, ik geloof niet dat de situatie in januari al zoveel beter zal zijn. Het meest logische lijkt me dat ze het niet laten doorgaan”, aldus De Roover.

Bocuse D’Or 2.0

Het team blijft niet bij de pakken neerzitten. “We gaan het nu misschien stopzetten, maar zo kunnen we ook vroeger beginnen aan onze voorbereiding voor de volgende editie. We proberen het positief te bekijken. De kans is groot dat ik niet meer in het team zal zitten, maar zal mee de dragende kracht worden. We gaan nog meer investeren in training, meer structuur, meer planning, meer alles. Een soort van Team Bocuse D’Or 2.0, we zijn er helemaal klaar voor.”

LEES OOK: Dit worden de chefs voor Bocuse D’Or

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!