Belgische chef opent derde restaurant in Parijs

Het gaat hard voor Kempenzoon Wim Van Gorp. Exact tien jaar nadat hij z’n eerste restaurant in Parijs opstartte, opent hij z’n derde restaurant in de Lichtstad. Meer bepaald in de sympathieke wijk Batignolles. Daar noemen ze hem ondertussen de districtsburgemeester.

Vorige zaterdag opende Wout Bru z’n derde restaurant in Durbuy. Dat kun je hier nog eens nalezen. Knap, maar wat Wim Van Gorp realiseert, vinden we toch nét iets straffer. Als Belg in Parijs een restaurant runnen en zich tegenover de chauvinistische Parijzenaars overeind houden, is niet evident. Laat staan met twee restaurants. En nu komt daar een derde bij. En dat allemaal in dezelfde wijk.

Nu, Van Gorp is de eerste de beste niet. De man is afkomstig van Kasterlee, volgde hotelschool in Ter Duinen en kwam op stage in het zuiden van Frankrijk terecht.

EEN PALMARES VOL STERREN

Hij zou nooit meer écht terugkeren naar België. Hij mocht aan de slag als commis bij Lucas Carton onder de legendarische Alain Senderens en de trein was vertrokken. De rest van zijn cv is één grote opsomming van de beste Franse chefs. Joël Robuchon! Alain Ducasse! Antoine Westermann! Jacques Borie, die hem mee naar Tokyo nam! Jean-Georges Vongerichten, die hem eerst in New York aan het werk zette om hem daarna in 2005 zijn nieuwe Parijse restaurant Market te laten helpen opstarten.

Na tien jaar in nagenoeg uitsluitend driesterrenrestaurants te hebben gewerkt, besloot hij voor zichzelf te beginnen. Comme Chez Maman heeft géén sterambities, maar is een ode aan de klassieke rijke Frans-Belgische keuken met hier en daar een Aziatische knipoog. “De gerechten uit mijn jeugd, maar dan gesublimeerd”, zegt hij zelf. Hij koos er de Batignolles uit, een authentieke Parijse wijk in het 17de district die wat doet denken aan een dorpje binnenin de stad.

DORPJE BINNEN EEN STAD

Een echte volksbuurt met cafeetjes en winkeltjes voor de buurtbewoners, niet platgelopen door de toeristen. Ook Comme Chez Maman beschouwen ze een beetje als ‘hun restaurant’ en velen hebben hun vaste tafel, waarvoor ze niet eens hoeven te bellen om die te reserveren. Al is er altijd wel een tafeltje vrij voor een verdwaalde Belg – als hij er de tijd voor heeft, komt Van Gorp graag aan tafel een praatje maken met een landgenoot.

Twee jaar geleden kwam er, in dezelfde Rue les Moines, een tweede restaurant bij – Wim à Table. Van Gorp noemt het zelf ‘Gastronomie de bar’ – een concept waarbij je een aantal kleine hapjes uitkiest en daarmee zelf je menu samenstelt. Je zou ze tapas kunnen noemen, maar dat hoort Van Gorp niet graag. Terecht, want eigenlijk zijn het stuk voor stuk complete minigerechtjes.

DISTRICTSBURGEMEESTER

Met de jaren zijn Van Gorp en zijn restaurants deel gaan uitmaken van het sociale weefsel van de Batignolles. Zodanig zelfs dat sommige buurtbewoners hem hun districtsburgemeester noemen. Dan heb je het als Belg toch wel getroffen.

En op 15 december kwam er dan een derde restaurant bij:  La Table d’à Côté. Het nieuwe restaurant ligt ook letterlijk naast Comme Chez Maman en heeft zelfs hetzelfde huisnummer.

Het concept? Voorgerechten en desserts worden in buffetformule gepresenteerd, hoofdgerechten worden als stoofpotjes in vuurvaste cocottes aan tafel geserveerd.

Of het lekker is? We zijn sindsdien nog niet in Parijs geraakt, maar van zowel Comme Chez Maman als Wim à Table zijn we fan. Ga het dus gerust eens zelf uitproberen, mocht je een dezer dagen naar de Lichtstad afreizen.

La Table d’à Côté, Rue des Moines 5 – 75017 Parijs – Tel. 00 33 1 42 28 89 53

Parijs Wim van gorp Belgen in het buitenland Comme chez maman Wim à table Gastronomische tips La table d'à côté

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer