Belgische chocolatier verovert Koeweit

Belgische chocolatier verovert Koeweit
23 juni 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

“Met het warme weer van de laatste dagen ligt de verkoop hier, in België, wat stil. Maar daar blijven ze chocolade en pralines eten. Bij temperaturen van 50°.” Geert Decoster van Centho Chocolates vertelt honderduit over z’n nieuwe winkel in … Koeweit City.

Centho Chocolates is het geesteskind van Els en Geert Decoster, een ambachtelijke chocolatier uit Vlaams Brabant die jarenlang Duisburg als thuisbasis had. Niet het Duitse Duisburg, maar de deelgemeente van Tervuren. Een goed jaar geleden opende het koppel een tweede winkel in Kampenhout met een gloednieuw atelier. Daarnaast werd ook een franchisezaak in Brussel geopend.

Maar daar blijft het niet bij. In het verleden openden Geert en Els geregeld een pop-upstore in het verre Oosten, vooral in de Valentijnperiode. De nieuwe winkel daarentegen wordt geen pop-up, maar een permanente Centho Store. Maar wat heeft een Belgische chocolatier in godsnaam te zoeken in Koeweit? We vroegen het Geert zelf, twee dagen nadat hij terug in België  was.

AL-TIJARIAH TOWER

“Toen men mij een goed jaar geleden contacteerde om in Koeweit een Centho Store op te starten, heb ik de boot lang afgehouden”, geeft Geert toe. “Het is je kindje en dat geef je niet zo graag af. Ik zag het ook niet zo voor mij: wie eet er nu chocolade bij zulke temperaturen? Maar die mensen hadden hun zaken goed voor elkaar. Een prachtige locatie in de gloednieuwe Al-Tijariah Tower in Koeweit City, de steun van de overheid, een goede logistiek en koeltransport…”

Geert verwachtte in Koeweit op het vlak van chocolade een ontwikkelingsland te vinden, maar was aangenaam verrast. “Wat de Belgische chocolade betreft: Godiva heeft een vrij sterke aanwezigheid. Daarnaast zijn er ook enkele ambachtelijke Franse chocolatiers actief.”

De winkel in Koeweit City is een perfecte kopie van de (nieuwe) winkel in Kampenhout, zegt Geert. “Ik heb ter plekke drie medewerkers opgeleid, want het spreekt vanzelf dat wij die winkel daar niet zelf gaan runnen. De productie blijft ook in Kampenhout, maar voor de rest doen die drie nieuwe medewerkers precies hetzelfde als hier in België.”

SMAKENPALLET

En het smaakpallet van de Koeweiti’s, Geert? “Dat was inderdaad een bezorgdheid. Het was ook een van mijn bezwaren voor ik eraan begon. Ik dacht dat ons assortiment er niet zou aanslaan. In het Midden-Oosten houdt met vooral van zoete, klassieke pralines met praliné en andere noottoetsen. Wij werken vooral met ongezoete, zwarte originechocolades met veel diepgang en kruidige, fruitige vullingen.”

Toch wisten de Koeweiti’s Geert na zes weken – de store was al langer open – aangenaam te verrassen. “Ze zijn mee met onze smaken. Alleen met pralines met alcohol moet je hier uiteraard niet afkomen. Maar dat vind ik geen probleem – in ons assortiment zijn wij de klassieke pralines met likeur en andere spirits toch al aan het afbouwen.”

PRALINES ETEN BIJ 50°

En de temperatuur? “Het moeilijkste was natuurlijk om een transporttraject op te zetten waarbij de pralines van in Zaventem tot aan de deur van de winkel in Koeweit koel blijven. Wat het eten betreft: met de warmte van de laatste dagen wordt er in België minder chocolade gegeten. Maar in Koeweit laten ze dat niet aan hun hart komen en wordt er pralines gegeten alsof hun leven ervan afhangt. En het was daar afgelopen week dus wel 50°, hé.”

Centho Chocolates is lid van onze Ambiance Club. Klik hier voor meer informatie, adressen en openingstijden.

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*