Belgische fotograaf wint award voor ’s werelds beste kookboek

Belgische fotograaf wint award voor ’s werelds beste kookboek
6 juni 2018 redactie
Door Nieuws

’s Werelds beste foodfotograaf is … een Belg. Dat zeggen wij niet, dat zegt de organisatie van de Gourmand World Cookbook Awards.

Het verhaal van hoe Jean-Pierre GABRIELeen expert werd van de Thaise keuken is op z’n minst ongewoon te noemen. “Ik kreeg, lang geleden, last minute een opdracht voor een culinaire reportage in Thailand. Mijn opdrachtgever had niet voldoende budget om een journalist én een fotograaf te sturen, dus ging ik alleen. Ik raakte meteen verliefd op het land en op de keuken.”

Van het een kwam het ander en Gabriel werd aangesproken door Phaidon, de Britse uitgeverij met een ijzersterke reputatie op het vlak van kookboeken, om Thailand: the Cookbook te maken, naar analogie met andere boeken in de dezelfde reeks.

Onze landgenoot pakte het iets grondiger aan dan de auteurs van de andere boeken. Hij ondernam verschillende reizen naar Thailand en ging mensen zelf opzoeken, om bij hen de recepten te noteren en de gerechten te fotograferen van wat daar dagelijks op tafel komt.

Uiteindelijk zouden 500 respondentenmeewerken aan het boek, die Gabriel in totaal 1200 recepten toevertrouwden. Onze landgenoot ging ze allemaal persoonlijk opzoeken, en was daarvoor 74 dagen en 25.000 kilometer on the road. In totaal werkte hij een jaar aan het boek.

De recepten van dat eerste Thaise kookboek vormden de basis voor een ander kookboek in een andere Phaidon-reeks: Quick and Easy Thai Recipes.

Fast forward naar de Gourmand World Cookbook of the Year awards. Fotografen en foodwriters kunnen daarvoor hun boek inschrijven. Uit al die inzendingen wordt per land één titel uitgekozen dat dan in aanmerking komt voor de World Cookbook Award.

En van alle inzendingen werd het boek van Jean-Pierre bekroond tot beste, in de categorie fotografie. Mogen we daar, als Belg, even trots op zijn? Wie maalt erom dat Radja Nainggolan niet naar Rusland gaat, als Jean-Pierre in China de wereldbeker heeft weggekaapt?

Quick & Easy Thai Recipes is in zowat elke grote boekhandel verkrijgbaar, weliswaar in het Engels.

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*