Belgische gastronomie verliest terrein in belangrijke restaurantgids

Belgische gastronomie verliest terrein in belangrijke restaurantgids
20 mei 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Opinionated About Dining heeft z’n nieuwe Top100+ van Europese restaurants uitgebracht. En daarin is de Belgische gastronomie minder sterk vertegenwoordigd dan vorig jaar. Slechts vier Belgische restaurants staan in de top-100; vorig jaar waren dat er nog zeven. Van die vier, doet er eentje wel een fameuze sprong voorwaarts.

Misschien eerst een woordje uitleg over Opinionated About Dining. OAD is een soort van online restaurantgids, die ooit startte als blog van Steve Plotnicki, een frequent en fervent restaurantbezoeker. Hij vond z’n gading niet (meer) in de traditionele restaurantgidsen en besloot dan maar z’n eigen gids op te starten.

UITGEBREIDE DATABASE

De gidsen van OAD zijn gebaseerd op de feedback van gepassioneerde foodies: mensen wiens hobby het is om even over en weer naar Girona vliegen om er te gaan dineren in El Cellar de can Roca of zakenlui die (beroepshalve) de wereld afreizen en daarbij van de gelegenheid gebruik maken om de grote keukens te gaan bezoeken.

Met meer dan vijfduizend reviewers heeft AOD een database van liefst 16.000 restaurants en eethuizen kunnen uitbouwen. Daar kun je al eens een ranglijst van restaurants mee opstellen. Of meerdere: zo is er een Top100+ voor restaurants uit Europa, Azië, Noord-Amerika, maar zijn er ook aparte lijsten voor European Heritage, Classical, Gourmet…

NIEUWE LIJST

Vandaag, maandag 20 mei, is de lijst van de Top100+ voor Europa uitgekomen. Frantzén uit Stockholm, dat vorig jaar als nieuwkomer al meteen de top-10 was binnengekomen, stoot in de nieuwe lijst meteen door naar de eerste plaats, die vorig jaar nog voor Schloss Schauenstein uit Zwitserland was.

De enige Belgische vertegenwoordiger in de top10, Chambre Séparée, heeft wat terrein moeten prijsgeven en zakt van de 6de naar een nog steeds heel behoorlijke 13de plaats.

BELGEN IN DE TOP100

Dat Hertog Jan (vorig jaar 11de) uit de lijst verdwenen is, is niet meer dan logisch aangezien het restaurant van Gert De Mangeleer de deuren heeft gesloten. Naast Chambre Séparée telt de Top100 nog drie Belgische restaurants.

L’Air du Temps klom één plaatsje en staat nu op 35. The Jane blijft op 73. Souvenir daarentegen steeg van 95 naar 63. Toch een mooi resultaat.

De Top10 ziet er als volgt uit:

  1. Frantzén, Stockholm
  2. Schloss Schauenstein, Fürstenau, Zwitserland
  3. Asador Etxebarri, Axpe, Spanje
  4. Restaurante Quique Dacosta, Dénia, Spanje
  5. Daniel Berlin, Skåne Tranås, Zweden
  6. Le Calandre, Sarmeola di Rubano, Italië
  7. L’Arpège, Parijs
  8. La Marine, Noirmoutier
  9. Noma 2.0, Kopenhagen
  10. Lido 84, Gardone Riviera, Italië

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*