Gisteren, maandag 11 december, was Nederland als laatste aan de beurt om kennis te maken met z’n nieuwe Michelinsterren. Er waren slechts zes nieuwkomers, waarvan één met een duidelijke Belgische link. En die bewijst – nog maar eens – wat voor een gouden generatie er destijds aan het werk was… in Eygalières.

Het hoogtepunt van de voorstelling van de nieuwe Michelingids voor Nederland, was natuurlijk de promotie van Inter Scaldes van 2 naar 3 sterren, maar onze aandacht werd vooral getrokken door de eerste ster van AIRrepublic, het nieuwe restaurant van Sergio HERMAN.

Een ster met een duidelijke Belgische link, zeker als je weet dat de chef Nicolas WENTEIN een Belg is.

De lezers van Culinaire Ambiance kennen Nicolas natuurlijk als de voormalige chef van Carcasse in onze rubriek Van Snuit tot Staart. In een iets verder verleden werkte hij nog voor Wout BRU in Eygalières, en daar was hij in erg goed gezelschap.

Wentein maakte er immers deel uit van een keukenbrigade waartoe ook Seppe NOBELS en Julie BAEKELANDT behoorden, respectievelijk Beste Groentechef van het Jaar 2015 en uittredend Chaudfontaine Lady Chef of the Year.

“10 jaar geleden stonden we met z’n drieën aan de achterdeur van een kleine keuken in de Provence. Julie, Nicolas en ik …”, glunderde Nobels gisteren Facebookgewijs.  “Ze keken naar ons en zeiden lachend ‘Les petits Belges’ […] En kijk nu: een pastis de Marseille op under mulle en een baguette tegen un rape!!!”

Die achterdeur van een kleine keuken in de Provence, dat was bij Wout Bru in Eygalières. Wout herinnert het zich maar al te goed. “Dat was een gouden generatie en het doet me plezier dat ze het allemaal zo goed doen. Maar pas op: het waren niet alleen Nicolas, Julie en Seppe, hé. Ik heb ook Benoit en Bernard DEWITTE en Jean-Phillipe FURNEMONT (van Le Kok sur Mer in De Haan; nvdr.) onder mijn hoede gehad. En zo vroeg op de ochtend vergeet ik er waarschijnlijk nog een paar – is dat nu een uur om mij te bellen? (lacht)

En net zoals Seppe en Julie trots zijn dat ze destijds in Eygalières zij aan zij met Nicolas gewerkt hebben en Wout met plezier vaststelt dat zijn poulains goed terecht zijn gekomen, zijn ook wij stiekem trots dat zowel de kersverse sterrenchef als de uittredende Lady Chef en de voormalige Groentechef van het jaar vaste medewerkers zijn – of zijn geweest – van ons mooie magazine.

Mág het even?

 

(Foto’s: Frank CROES)