Belgische topper aan de slag in een van de beste cocktailbars ter wereld

Belgische topper aan de slag in een van de beste cocktailbars ter wereld
4 september 2018 redactie
Door Nieuws

België verliest een topbartender, maar voor hetzelfde geld kun je zeggen dat Londen er een topmixologist bij krijgt. Vanaf 15 oktober gaat Ran Van Ongevalle aan de slag in de iconische Artesian Bar in Londen. “Elke bartender droomt ervan om in zo’n bar te mogen werken.”

Het lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd: Ran VAN ONGEVALLE runt samen met z’n vader Jan en oudere zus Hannah – en ondertussen is ook jongere zus Noa er al een jaar aan de slag – The Pharmacy, een van de meest gerenommeerde cocktailbars in België.

“Ik heb altijd opgekeken naar The Artesian”, zegt Ran. “Ik had eerder dit jaar al eens bij de nieuwe hoofd bartender, Remy SAVAGE, gezegd dat ik interesse had. Onder zijn bezieling wil de bar opnieuw de top van Europa worden (in 2012 werd the Artesian nog uitgeroepen tot beste bar ter wereld; nvdr.) en daarvoor wilde hij een volledig nieuw team samenbrengen.”

Afgelopen maandag trok Van Ongevalle naar Londen voor wat je een sollicitatieronde zou kunnen noemen, maar wellicht was dat slechts een formaliteit. “Een dag later was het al officieel: ik begin op 15 oktober.”

Van Ongevalle ziet het als een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. “Ik ben vorig jaar op wereldreis geweest – 10 maanden lang. Marktjes en bar afgeschuimd om nieuwe vruchten, producten en drankjes te ontdekken. Tijdens die reis is mijn fascinatie voor smaken en aroma’s, en zeker ook voor de wetenschap die erachter schuilt, alleen maar toegenomen.”

Zodanig zelfs dat hij bij z’n terugkeer niet terug naar the Pharmacy is gegaan, maar naar Proef, het labo van Maxime Willems, om zich verder te verdiepen in analyse en synthese van smaken.

“Maxime en ik zijn zielsgenoten, maar met een andere achtergrond. We zijn samen aan het experimenteren gegaan, smaken ontleed en geanalyseerd om ze daarna weer samen te brengen. We hebben fantastische combinaties uitgeprobeerd.”

En nu trekt een van België’s beste bartenders naar Londen, niet om er baas te worden, maar om gewoon deel uit te maken van een team bartenders – weliswaar in een van de beste  bars ter wereld.

“Ik laat mijn reputatie achter me. Ik ga naar Londen om er bij te leren, want ik ben er heilig van overtuigd dat je als barman nooit genoeg kan leren. Werken in een bar als The Artesian is voor elke bartender, wat zijn niveau ook is, een droom die werkelijkheid wordt.”

Van Ongevalle is ook gecharmeerd door het concept bij z’n nieuwe werkgever. “Iedereen werkt er achter de bar en in de zaal, zo gaat het daar. De mensen die opdienen, moeten met dezelfde productkennis en passie de cocktails aan tafel voorstellen en presenteren, als ze achter de bar gemaakt worden.”

En wat vinden vader en zus ervan? “Zij vinden het geweldig. Ze gunnen het mij en zijn zelfs trots op mij. Van mijn kant ben ik dan weer gerust dat The Pharmacy met hen in goede handen is.”

Veel succes, Ran!

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*