Bel'Uva Cabernet Noir: de eerste gin op basis van Belgische wijndruiven

Met Bel’Uva Cabernet Noir introduceert het in Deinze gevestigde Elikzir de eerste gin op basis van Belgische blauwe wijndruiven en aangepaste botanische extracten.

Voor de Bel'Uva gin Cabernet Noir haalde Hans Van Daele, directeur van Elikzir en aroma- en voedingstechnoloog, zijn inspiratie uit de diversiteit en de tradities van de regio GOB Haspengouw. Het is de derde gin die het bedrijf op de markt brengt, na de Bel’Uva gin Muscaris (Golden Award Winner) en de Bel’Uva gin Pinot Blanc en Bel’Uva Humulus vermouth.

De wijndruiven van Bel’Uva Cabernet Noir zijn afkomstig van het wijndomein Hoenshof in Borgloon, waar Hans Van Daele samenwerkt met professor en wijnbouwer Ghislain Houben.

Waarom is het geen zoveelste gin in het rijtje?

"Ons verhaal is eerder uniek te noemen in België, en we bevinden ons nog maar in de kinderschoenen van wat nu een matige maar wel smaakvolle revolutie zou kunnen worden in dit specifieke drankensegment".

Hans kan het weten, want hij bestudeert van heel dichtbij wereldwijd de huidige trends van voedingsingrediënten en botanicals, en merkt binnen dit segment een duidelijke dynamiek, en dan zowel in het binnenland als in het buitenland.

"De extractietechnologie laat toe om zeer natuurlijke botanische en aroma extracten te ontwikkelen voor een nieuwe generatie voedings- en drankconcepten, en dan zowel in het alcoholische als non-alcoholisch segment. Sommige grote spelers op buitenlandse markten staan al mijlenver wat dit betreft".

De wijndruivenalcohol wordt geëxtraheerd uit de Cabernet Noir wijndruif, waarna er graanalcohol aan toegevoegd wordt. De aroma's van de gin zijn intens rood, donker fruit, licht rood fruit, kruiden, en met lichte toetsen van steranijs en anijs.

De smaak kenmerkt zich door een zeer zachte romige textuur en donker rood fruit, met een zachte kruidigheid en lichte tonen van steranijs.

Verder worden er ook tien soorten specifieke botanicals toegevoegd, waaronder vlierbes, gember, citroengras, framboos en handgeplukte jeneverbessen uit de Balkan. Er wordt geen gebruik gemaakt toegevoegde aroma's, suikers noch bewaarmiddelen.

Bel’Uva Cabernet Noir kan je, naast de traditionele combinatie met een neutrale tonic, ook puur drinken, geserveerd met ijsblokjes. Je kan de gin garneren met sinaasappel- of citroenschil voor extra frisheid of met bosbessen, zwarte bessen of druiven voor een extra fruitigheid.

Bel'Uva gin Carbernet Noir (500 ml fles) is momenteel enkel te verkrijgen op bestelling via info@beluva.be of bij de hoofd distributiepartner Noble Elite Drinks. Het volledige Bel’Uva gamma is eveneens te vinden bi Noble Elite Drinks, VDS stokerij en een vijftigtal verdeelpunten & online verkoopkanalen over heel het land.

Voor meer info, surf naar www.elikzir.be

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties