Best Sommelier of the World in Antwerpen: “In de halve finales is alles mogelijk”

Best Sommelier of the World in Antwerpen: “In de halve finales is alles mogelijk”
10 maart 2019 Raf De Mot
Door Nieuws

Morgen, maandag 11 maart, begint de driejaarlijkse Best Sommelier of the World-competitie. Het is de eerste keer sinds 1969 dat deze Olymische Spelen voor sommeliers plaatsheeft in België. Maakt ons land ook kans op het podium? “Halve finale moet zeker kunnen, en vanaf dan is alles mogelijk.”

Tussen 11 en 15 maart gaat het in de Koningin Elizabethzaal, de concertzaal met de beste akoestiek ter wereld, voor een keer eens niet over de kristalheldere sound van een perfect gezongen hoge F uit Der Hölle Rache, maar om de zachte pop van een kurk of het klokken van het eerste glas wijn dat wordt uitgeschonken.

WERELDEVENEMENT

Gedurende die vier dagen vindt immers de Best Sommelier of the World competitie plaats, een driejaarlijkse competitie voor de beste sommelier ter wereld. Het is de eerste keer sinds 1969 dat de wedstrijd in België wordt gehouden, terwijl ons land samen met Italië, Frankrijk en Portugal behoort tot de vier stichtende leden van de A.S.I. – de Association Sommelerie Internationale.

Het was zelfs al geleden van 2007 dat de wedstrijd nog eens in Europa plaatsvond – met 65 deelnemers uit 63 landen, is de competitie dan ook uitgegroeid tot een echt wereldevenement.

Er worden, naast de 65 sommeliers, zo’n 350 delegatieleden verwacht en dan wellicht nog een moeilijk in te schatten supporters. Een beetje zoals bij de Bocuse d’Or en net zoals in Lyon mag ook Antwerpen zich opmaken voor een kabaal van jewelste van een stelletje knotsgekke supporters.

BELGISCHE ERELIJST

De Belgische eer zal vertegenwoordigd worden door Antoine LEHEBEL, huidig sommelier van BonBon en voordien aan de slag in La Villa Lorraine. Wat mogen we van hem verwachten? Uiteindelijk is het al even geleden dat we nog eens een Belgische medaillewinnaar hebben gehad.

“Dat valt nog mee”, zegt William WOUTERS, vice-voorzitter van A.S.I. en drijvende kracht achter het kampioenschap in België. “In 2013 werd Aristide Spies mooi derde. Maar daarvoor is het inderdaad geleden van 1983 met Herman Dedapper (derde) en Marc Wattiez in 1989 (tweede) dat we nog eens het podium haalden.”

MINSTENS HALVE FINALE

“Maar om op je vraag terug te komen: Antoine zit duidelijk in een stijgende lijn, met een 22ste plaats tijdens het jongste WK en een 16de plaats in het Europees Kampioenschap. En sindsdien is hij nóg beter geworden. Ik ga ervan uit dat hij zeker de halve finales kan halen. En zodra je in de halve finale zit, is alles mogelijk.”

Eerst zal Lehebel zich tegenover 65 collega’s moeten bewijzen in de kwartfinales op maandag en dinsdag. De 18 beste gaan door naar de halve finale op woensdag, om de drie finalisten aan te duiden. De finale wordt dan betwist op vrijdag.

PROGRAMMA

De wedstrijd begint maandagvoormiddag met een technische test die anderhalf uur zal duren. Dinsdag volgen er dan praktische proeven in de voor- en de namiddag. Om acht uur ’s avonds worden dan de halvefinalisten bekendgemaakt.

De halve finales gaan door van woensdagochtend tot in de vroege namiddag. De uiteindelijke finale van de drie overgebleven kandidaten vindt dan plaats op vrijdagnamiddag.

Tussendoor valt er van alles te beleven, voornamelijk masterclasses, waarvan een deel ook te volgen zijn door het grote publiek. Meer info daarover vind je door hier te klikken.

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*