Bietengazpacho met castelfranco en bergamotvinaigrette

Bietengazpacho

Restaurant De Kas uit Amsterdam giet zijn filosofie nu ook in een eigen kookboek. In Van het land op het bord spelen groenten de hoofdrol in meer dan 80 recepten. Wij schotelen vandaag bietengazpacho met castelfranco en bergamotvinaigrette. 

Ingrediënten

Gazpacho
1 kg bietjes, geschild en gepoft (houd 0,5 kg apart)
0,5 liter bietensap
2 rode tomaten in stukken
¼ komkommer, geschild en in stukken
½ rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd
1 kleine ui, gepeld
1 avocado, gehalveerd en vruchtvlees eruit geschept
2 cm gember, geschild
½ rode peper, zaad verwijderd
1 tenen knoflook, gepeld
2 takjes munt
½ bosje basilicum
½ bosje koriander
1 el komijn
60 ml sushiazijn
100 ml olijfolie

Bergamotvinaigrette
50 ml sushiazijn
50 ml wittewijnazijn
50 ml rijstazijn
50 g suiker
150 ml water
3 druppels bergamotessence

Garnering
½ krop castelfranco, gewassen en bladeren losgehaald
1 kleine biet, goed gewassen, in dunne plakjes paar blaadjes bloedzuring

Bereiding

Doe 0,5 kg bietjes met de rest van de ingrediënten voor de gazpacho in een keukenmachine en maal ze tot een fijne puree. Duw het geheel daarna door een fijne zeef en breng de gazpacho op smaak met zout en peper. Mocht de gazpacho ietsjes te dik zijn, dan kun je wat bietensap extra toevoegen. Proef goed: het moet zoetig, aards maar ook fris smaken door de azijn.

Breng in een pan alle ingrediënten voor de bergamotvinaigrette aan de kook. Giet het geheel, zodra de suiker is opgelost, in een fles en bewaar het koud. Het blijft lang goed en is lekker in allerlei salades. Voor nu gebruiken we slechts een beetje, gemengd met olijfolie in een verhouding van 1:3.

Schil de overgebleven 0,5 kg bietjes in grove stukken en breng op smaak met de vinaigrette.

Begin voor de opmaak met de bietengazpacho. Garneer vervolgens met de sla, biet en zuring. Besprenkel het geheel met de bergamotvinaigrette.

© Van het land op het bord – € 34,99 – Kosmos UitgeversVan het land op het bord

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!