Bloedbad in horeca, als de zomer geen beterschap brengt

Heel wat horecazaken zullen in het najaar failliet gaan, als het herstel zich niet doorzet én de zaken geen extra hulp krijgen. Dat blijkt uit cijfers van personeelsdienstenbedrijf SD Worx. In vergelijking met de periode voor de coronacrisis is slechts 48 procent van het personeel in de sector weer aan de slag.

Dienstenleverancier SD Worx vergeleek de meest recente loongegevens van meer dan 20.000 horecamedewerkers bij meer dan 2.200 werkgevers. In vergelijking met de periode voor de coronacrisis mocht slechts 48% de activiteiten weer hervatten. De horeca behaalt in juni maar de helft van de normale tewerkstelling. De zomer is in deze situatie zeer cruciaal, zegt SD Worx. Indien de horecazaken geen extra hulp krijgen van de overheid, is de kans groot dat heel wat cafés en restaurants in het najaar failliet gaan.

“Dat heeft ermee te maken dat ze minder personen in het restaurant kunnen toelaten"

Catering

De cijfers worden omlaag getrokken door de cateringsector, die nog tot september voor een groot deel stilligt. "Onze agenda is tot september voorlopig leeg. Wij verwachten communicatie vanuit de overheid, zodat we samen op zoek kunnen gaan naar een structurele oplossing.” vertelde Ilse Delaere ons in artikel 'Cateraars voelen zich in de steek gelaten'. Maar ook restaurants en cafés zitten nog maar aan 55 procent van hun normale activiteiten.

Steven Rosseel van SD Worx aan VRT nieuws: “Dat heeft ermee te maken dat ze minder personen in het restaurant kunnen toelaten, maar anderzijds zijn er ook cafés, restaurants en hotels die niet zijn opengegaan, waardoor de tewerkstelling daar verloren is gegaan.”

Zomer cruciaal

SD Worx benadrukt dat de zomermaanden cruciaal zullen zijn. Indien er in juli en augustus geen zichtbaar herstel optreedt, is de kans groot dat heel wat horecazaken in het najaar zullen moeten sluiten.

Steven Rosseel aan VRT: “We hopen dat binnenlands toerisme een deel van het internationale toerisme zal kunnen vervangen. Maar we gaan toch realistisch moeten blijven, de cijfers zien er momenteel niet rooskleurig uit, hoewel ze in de goede richting gaan.”

© Bron: VRT 

Horeca Corona Covid Bloedbad Sd worx

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer