Bocuse d’Or: de topfavoriet heeft het gehaald

[spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Vandaag, zondag 17 november, heeft het Bocuse d’Or Belgium Comité de Belgische kandidaat voor de Europese halve finales aangeduid. Lode De Roover van Fleur de Lin mag in Talinn, en hopelijk later ook in Lyon, de Belgische eer verdedigen. Daarmee wint de gedoodverfde kandidaat, al lag de top-3 uiteindelijk dicht bij elkaar.

Onmiddellijk na de bekendmaking was Lode De Roover vrij eerlijk: “We hebben het hier niet cadeau gekregen.” Waarmee hij doelde op de forse tegenstand, van onder meer Sam Van Houcke en Peter Aesaert.

[/spb_text_block] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Nochtans had Ferdy Debecker, als voorzitter van het Bocuse d’Or Belgium Comité, de juryleden vooraf gevraagd om duidelijke punten te geven.  Versta daaronder: durven hoge scores geven als het goed is, maar even goed een lage score durven geven als het niét oké is. Om zo uiteindelijk een duidelijk resultaat te krijgen. Toch zei Nick Bril, de juryvoorzitter, ons onmiddellijk na de proclamatie dat de scores van de top-3 dicht bij elkaar lagen.

THEMA’S

Het concept van de Bocuse d’Or, zowel is hetzelfde op alle niveaus. Dus ook in de nationale selectiewedstrijd moesten de kandidaten twee gerechten maken. Een ‘voorgerecht’ te dresseren op bord en een ‘hoofdgerecht’ te dresseren op plateau.

[/spb_text_block] [spb_row element_name=”Row” wrap_type=”content-width” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ bg_video_loop=”yes” parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ row_col_pos=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”first”] [/spb_column] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”last”] [/spb_column] [/spb_row] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Het thema voor het voorgerecht was paling in ’t groen, en vrij te kiezen garnituren. Voor de tweede bereiding moesten de kandidaten aan de slag met een duifje, op het karkas gegaard., met drie garnituren waarvan één verplicht op basis van aardappelen.

STERKE KANDIDATEN

Aan deze nationale selectie namen vijf topchefs mee. Lode De Roover mocht proberen z’n tweede selectie op rij te versieren. Hij vormde opnieuw team met Piet Vande Casteele, zijn commis tijdens z’n dubbele triomf tijdens de Europese halve finale in Turijn en de wereldfinale in Lyon.

Hij kreeg Sam Van Houcke vn Maste uit Gent tegenover zich, een absoluut competitiebeest. Sam heeft zich weten te plaatsen voor de wereldfinale van de Global Chefs Challenge, nadat hij met veel bravoure de Europese halve finale had gewonnen.

[/spb_text_block] [spb_row element_name=”Row” wrap_type=”content-width” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ bg_video_loop=”yes” parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ row_col_pos=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”first”] [/spb_column] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”last”] [/spb_column] [/spb_row] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Derde kandidaat was Peter Aesaert, de Belgische kandidaat van 2017. Een man die het klappen van de zweep kent. En dan waren er nog de twee outsiders: Patrick Bonne van Bistro Marie en Fabian Bail van restaurant Paul de Pierre uit Maarkedal.

ZENUWACHTIGE WEDSTRIJD

Het werd een zenuwachtige wedstrijd, waarbij zowel Peter Aesaert als Patrick Bonne voor de bereiding op het bord enkele minuten over de toegestane tijd gingen. De jury besloot hier uiteindelijk géén strafpunten voor te geven. Nick Bril verklaarde achteraf dat het uiteindelijk geen verschil zou hebben gemaakt: ook mét strafpunten was Aesaert nog derde geworden.

[/spb_text_block] [spb_row element_name=”Row” wrap_type=”content-width” parallax_image_height=”content-height” parallax_image_movement=”fixed” parallax_image_speed=”0.5″ bg_video_loop=”yes” parallax_video_height=”window-height” parallax_video_overlay=”none” row_overlay_opacity=”0″ row_col_pos=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”first”] [/spb_column] [spb_column col_sm=”6″ padding_horizontal=”0″ width=”1/2″ el_position=”last”] [/spb_column] [/spb_row] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”1/1″ el_position=”first last”]

Met Lode De Roover kregen we uiteindelijk de winnaar die de meeste waarnemers wel verwacht zullen hebben. Al had hij uiteindelijk niet zo heel veel voorsprong. Nick Bril begreep de teleurstelling van Sam Van Houcke en ziet in de chef van Maste nu al een favoriet voor de volgende editie.

Dan moet hij wel meedoen, natuurlijk. Nick Bril ziet in ieder geval een nieuw elan dat zich aan het doorzetten is. Een aantal jonge chefs – hijzelf, Maarten Bouckaert, Tim Boury, Michaël Vrijmoed – hebben zich geëngageerd als coach voor de kandidaat. Die verjonging moet zich nu doorzetten.

[/spb_text_block]

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!