Bocuse-team kent z’n programma: “Erop en erover”

Deze ochtend, maandag 22 oktober, is in Lyon het programma voor de wereldfinale van de Bocuse d’Or bekendgemaakt. Daarmee komt het nu toch allemaal heel dichtbij. Chef De Roover is blij met de loting, ook al is die volledig anders dan voor de halve finale in Turijn.

Eerder dit jaar in de Europese halve finale kwam België als derde op dag 1 aan de beurt, een loting waarmee chef Lode De Roover toen heel blij was, onder het motto: “Dan ben je er snel mee klaar; anders zit je jezelf toch maar druk te maken.”

Voor de wereldfinale in februari liggen de kaarten helemaal anders. België staat samen met onder meer Finland en Frankrijk geprogrammeerd op dag 2. Slecht nieuws, Chef?

“Eigenlijk niet. Ik weet het: voor de Europese finale was ik blij dat we op de eerste dag aan de slag kwamen, maar met wat we in Turijn geleerd hebben, denk ik daar nu anders over. Ik zal zelfs méér zeggen: voor de wereldfinale had ik gehoopt op de vierde of de vijfde plaats op dag 2; het is de vijfde plaats geworden. Perfect.”

“Het klopt: als je op de eerste dag aan bod komt, ben je er meteen vanaf. Maar met die zenuwen valt het eigenlijk goed mee, heb ik ondertussen ondervonden. Want op dag 1 heb je ook een enorm nadeel: zeker als je vroeg op de dag aan beurt komt, is het niet zo eenvoudig om in het geheugen van de jury te blijven hangen.”

Wie op dag 2 aan bod komt, heeft ook het voordeel dat er voor hem referentiepunten zijn gezet: de juryleden kunnen dan immers vergelijken met wat er op dag 1 gepresteerd werd. “De opdracht is simpel: erop en erover. We moeten zorgen dat we een, bétere indruk maken dan de teams vóór ons. Daarom ben ik ook blij dat we net na Finland en Frankrijk komen, de landen die we na Turijn het dichtst in ons vizier hebben. Zij zijn voor ons de referentie: we moeten zien dat we het beter doen dan hen.”

Een ander voordeel om op dag twee aan bod te komen, heeft te maken met de supporters. “Op dag 2 zitten de tribunes vol met de fans van de landen die dan aan bod komen. Vind als fan van een land van dag 1 dan maar eens een plaatsje op de tribune voor de ceremonie. Dat hebben we in Turijn gemerkt: we hadden toen een fantastisch supporterslegioen mee, dat voor een geweldige sfeer zorgde tijdens onze wedstrijd, maar tijdens de ceremonie zaten ze her en der verspreid over de tribunes omdat er gewoon geen plaats meer was. Nu zullen ze voor sfeer zorgen tijdens de wedstrijd én de proclamatie.”

De échte voorbereidingen lopen ondertussen erg vlot. Het thema voor het voorgerecht wordt eind van de maand bekendgemaakt, maar de ontwikkeling van het hoofdgerecht is al vergevorderd. “Ik durf zelfs te zeggen dat we nu al verder staan dan vorig jaar”, zegt de chef. “Het vertrouwen is groot.”

Ook coach Jo Nelissen reageert op de loting. “Op welke dag we aan de slag gaan, vind ik persoonlijk minder belangrijk dan de sterkte van de groep. Bij deze loting zijn de groepen ongeveer aan elkaar gewaagd. Misschien is groep 2 net iets sterker, dus dat zit wel goed.”

Verder deelt de coach wel het optimisme wat betreft de voorbereiding. “We staan inderdaad al erg ver. Het hoofdgerecht staat, op wat details na, op punt. En nog belangrijker: Piet en Lode zijn echt helemaal op elkaar ingespeeld.”

DAG 1

Marokko – Hongarije – Verenigde Staten – Argentinië – Noorwegen – Chili – IJsland – Brazilië – Canada – Italië – Verenigd Koninkrijk – Denemarken

DAG 2

Finland – Frankrijk – Singapore – China – België – Thailand – Tunesië – Japan – Zwitserland – Zweden – Australië – Zuid-Korea

Bocuse d'or Lode deroover Wedstrijd Bocuse d'or belgium

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties