Brouwers zijn klaar voor 8 mei: “Er zullen 20 miljoen pinten klaarstaan”

Vanaf 8 mei zullen we na maanden aftellen eindelijk weer een frisse pint op een terrasje kunnen drinken. Dat heeft het Overlegcomité gisteren beslist. Maar zal dat ook écht lukken over drie weken? Het brouwproces van bier neemt namelijk vier tot zes weken in beslag. Bierbrouwer AB Inbev verzekert in Het Nieuwsblad dat bierliefhebbers zich geen zorgen moeten maken.

Wie de afgelopen dagen het nieuws in het oog hield, zag de berichten over de pas geopende Engelse pubs ongetwijfeld passeren. De ‘vrijheidsdag’ op 12 april was gunstig voor de pubs en cafés. De drankenverkoop verdubbelde meteen, ten aanzien van de verkloop in ‘normael’ tijden. Gisteren besloot het Overlegcomité dat de terrassen ook bij ons op 8 mei weer open mogen, mits gunstige cijfers. Goed nieuws dus voor iedereen die al maanden aftelt naar een frisse pint op café. Maar zal die frisse pint tegen dan ook gebrouwen zijn? Nu de langverwachte heropening mogelijks binnen drie weken plaatsvindt, lijkt het plots krap om ieder café van volle vaten te voorzien. Het brouwproces van bier gebeurt niet in 1-2-3, maar neemt vier tot zes weken in beslag.

Gelukkig is er geen reden tot paniek. In Het Nieuwsblad verzekert bierbrouwer AB Inbev de ongeruste bierliefhebbers dat ze zich absoluut geen zorgen moeten maken. “Tegen 8 mei zullen er 20 miljoen pinten klaarstaan”, klinkt het. Ook de andere brouwers in ons land bereiden zich voor op een mogelijke heropening. Bij Van Bavik liggen er al meer dan een miljoen pinten klaar, bij Bockor 800.000. Ook Alken-Maes stelt ons gerust. “Wij hadden gemikt op 1 mei om volledig operationeel te zijn”, vertelt Sebastiaan De Meester aan Het Nieuwsblad. Ook zij hebben dus een mooie voorraad in stock voor 8 mei.

Aanpak

Maar hoe zullen ze dat dan doen? Kan je bier sneller brouwen? Of kan je het langer staan? “Nadat pils gebrouwen is, moet die nog drie weken in een hele grote lagertank”, licht Nicolas Degryse van Bockorpils toe aan Het Nieuwsblad. “Maar je kan die daar dus ook vier of vijf weken laten liggen. Daar kun je wat mee schuiven.” Bij brouwerij De Brabandere, waar Bavik en Kwaremont worden gemaakt, zitten de drie lagertanks met pilsbier helemaal vol. “Dat houden we zo aan”, vervolgt De Brabandere. “Af en toe vullen we blikken, flesjes of vaten voor het buitenland. Nu de horeca hier eindelijk terug open mag, kunnen we alles op vaten steken.”

Grote schoonmaak

Het bier in het weekend van 8 mei vlot uit de tapkranen laten vloeien, is de laatste stap. Daarvoor wordt nu een grote schoonmaak georganiseerd. Woordvoerder van AB Inbev Laure Stuyck legt in Het Nieuwsblad uit dat dit nog het grootste werk op de agenda is. “Al sinds 1 april zijn we bezig met het uitsturen van teams om in alle 9000 cafés de leidingen proper te maken.” Dankzij deze planning zullen de brouwers op 8 mei meer dan klaar zijn om er weer volop in te vliegen. Net zoals de cafégangers zelf die kunnen beginnen aftellen.

Bron: Het Nieuwsblad

LEES OOK

Bierkenner Jef Van den Steen: ‘Zoet is en blijft de populairste biersmaak’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!