Californische premium wijnen: ‘Duurzame wijnproductie is een vanzelfsprekendheid door de microklimaten’

Al sinds de jaren ’90 exporteert Amerika wijn naar Europa. Toch valt het Amerikaanse aanbod hier vandaag nog steeds in het niets tegenover het aanbod uit eigen regio. Californische wijngebieden zoals Napa Valley, Sierra Foothills en Sonoma Valley bieden nochtans verfijnde smaken aan die ons ongetwijfeld ook kunnen bekoren. Waarin verschillen Californische wijnen dan van bijvoorbeeld Franse wijnen? Culinaire Ambiance zocht het uit.

The pursuit of good wine

Wanneer we kijken op globaal niveau vind je Californië terug op de vierde plaats wanneer het aankomt op wijnproductie. Op vlak van duurzame wijnbouw zijn ze daarentegen bij de beste van de klas. Waar Amerikanen in het algemeen bekend staan om hun pursuit of happiness, staat Californië garant voor de pursuit of good wine. Al zijn happiness en good wine misschien wel nauw verwant aan elkaar.

Amper 10% van de wijn uit die Californische wijngebieden wordt uitgevoerd naar andere werelddelen, waaronder Europa. Azië staat met stip op nummer één als grootste afnemer van deze lokale lekkernij. Europa is dus een heel kleine speler binnen deze afzetmarkt en Californië zelf bewaart maar liefst 90% van zijn geproduceerde wijn voor eigen consumptie in eigen land.

Californië in Oostende

Wie in eigen land de missie onderneemt om Californische wijn te bemachtigen, belandt waarschijnlijk in Oostende. Wijnkenner Jean-Marie Goudesone heeft daar een van de enige gespecialiseerde Amerikaanse wijnhandels die ons land rijk is. Bij MaQuinze bestaat het volledige wijnaanbod uit wijnen uit Californië, met een gamma afkomstig van het noorden tot het zuiden en alles daartussen.

“Mijn grote voorliefde voor Amerikaanse wijnen startte eigenlijk al vroeg door de wijn van Francis Ford Coppola. Na een tripje naar New York besefte ik dat de wijnen uit de Verenigde Staten in ons land ondervertegenwoordigd zijn en besloot ik om ze zelf te importeren. Je moet de wijnen een kans geven, zeker wat smaak betreft. Op dat vlak zijn we in België soms vrij conservatief, maar de meeste mensen die per toeval in de winkel belanden, ontdekken bijna altijd een nieuwe favoriet. Californische wijn is de core van ons bedrijf, onze klanten komen specifiek voor dat type wijn naar ons. Iets anders bieden we niet aan. We willen iedereen laten proeven van die verfijnde smaken.”

Duurzaamheid in DNA

“Waarin Californische wijnen verschillen van bijvoorbeeld Franse wijnen? Al zeker in de manier van produceren, wat leidt tot een duidelijk smaakverschil. In Californië vind je op geen enkele wijnfles een verwijzing naar de duurzame verwerking van de druiven. Waarom niet? Omdat duurzame wijnproductie in die regionen een vanzelfsprekendheid is. Met een diversiteit aan microklimaten bij een kustlijn van 1300km is de streek ideaal voor de wijnbouw. De wijnen worden met respect voor mens en natuur geproduceerd, zonder synthetische meststoffen en sproeimiddelen waarvan bewezen is dat ze ongezond en schadelijk zijn. In Europa maken wijnbouwers een uitdrukkelijk onderscheid tussen de klassiek geproduceerde wijnen en de duurzaam geproduceerde redenen, net omdat dat hier wél uitzonderlijk is.”

 

“Uiteindelijk kost alles wat fairtrade is en waarbij iedere tussenschakel van boer tot wijnbouwer een eerlijke prijs krijgt ietsje meer, dat geldt eveneens voor kleding of voor voeding”

 

“Na de oogst in de herfst zie je in heel wat streken akkers vol geiten, koeien, eenden en kippen die zich massaal verplaatsen door de wijngaarden heen. Die zorgen voor de verwerking van het restafval van de wijnstokken en voor natuurlijke bemesting van het gebied. Tijdens het verdere jaar planten ze bepaalde bloemen en planten in om insecten aan te trekken die ervoor zorgen dat de druiven vrij zijn van bepaalde ziektes die de kwaliteit van de druiven kan aantasten. Het draait daar allemaal rond een natuurlijke balans. In Californië zijn ze sowieso natuur minded en dat uit zich in de kwaliteit van hun wijnen. Dat is voor mij persoonlijk één van de grootste verschillen naar Europese wijnen toe.”

Prijs-kwaliteitverhouding

Die duurzame productie uit zich vanzelfsprekend ook in de prijzen. Maar hoe vertaalt zich dat naar de Belgische prijzen door de import? “Die duurzame elementen zorgen er inderdaad voor dat de Californische wijnen in de basis iets duurder zijn dan de in eigen land geproduceerde wijnen. De goedkoopste wijn bij ons is bijvoorbeeld 13 euro, dat is al een serieuze basisprijs. We gaan altijd zelf ter plaatse onze leveranciers kiezen en wijn proeven, zodat we 100% zeker zijn dat elke wijn die we aanbieden bij die duurzame waarden aansluit en is geschikt is voor ons gamma. Wanneer je die wijnen vervolgens vanuit Californië importeert betaal je 21% BTW extra op de aankoopprijs, daar komen ook nog eens invoerrechten, of verpakkingsverheffing bij. In Californië zelf is die BTW amper 8 à 9%. Bij die import komt zeker veel kijken.”

“Goedkoper gaan in dit segment is geen optie, maar toch blijven we weg van té dure wijnen. We willen het toegankelijk houden. In ruil voor deze prijzen krijg je eerlijke en kwaliteitsvolle wijn in de plaats. Als we lager zouden gaan in prijs kunnen we niet meer samenwerken met de kleinere domeinen, omdat zij een zwaardere kostenstructuur hebben tijdens hun productie tegenover bijvoorbeeld grote wijnbouwers in Europa die op grote schaal produceren en dus lagere prijzen kunnen aanbieden. Nochtans is de kwaliteit en de rijping van die druiven heel lekker. Uiteindelijk kost alles wat fairtrade is en waarbij iedere tussenschakel van boer tot wijnbouwer een eerlijke prijs krijgt ietsje meer, dat geldt eveneens voor kleding of voor voeding.”

Verdict

De grootste smaakverschillen tussen Californische en Europese wijnen komen dus voort uit het specifieke type druiven en hoe deze verbouwd worden tot wijn. Bio en gezond overheerst al jaren in de Californische wijnproductie, wat vandaag zijn vruchten afwerpt nu die pijler meer dan ooit belangrijk wordt. Wij zijn alvast getriggerd om eens vaker een glaasje Californië in te schenken.

California Wines

Zelf zin gekregen om het aanbod van Sierra Foothills tot Santa Barbara en Monterey County eens uit te testen? Dan kan je terecht bij MaQuinze in madridstraat 15, 8400 Oostende.

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!