Cavemanprei met romescosaus

Cavemanprei met romescosaus

INGREDIËNTEN

  • Aantal personen: 4

8 dunne preistengels
Fijn zeezout, al dan niet gerookt

Voor de romescosaus
5 rode paprika’s
250 g tomaatvlees, zonder pel en pitten
1 bol look
45 g gepelde amandelen
45 g gepelde hazelnoten
1/3 kl gerookte paprikapoeder
3 el sherryazijn
6 el olijfolie
2 sneetje geroosterd brood
Zwarte peper en zout

Bereiden

  1. Spoel de prei grondig. Snij wortels en het groen weg en laat het wit een hele nacht rusten in een waterbad.
  2. Snij de paprika’s in 4 stukken en verwijder de zaadlijsten. Leg met het vel naar boven onder de grill of met het vel naar beneden op de barbecue, tot het vel zwartgeblakerd is. Stop de paprika’s 1 minuten in een plastic zak en pel ze dan.
  3. Wikkel de bol look in aluminiumfolie en plaats in de oven of op de barbecue tot de look volledig gegaard is. Knijp de gegaarde look uit de teentjes.
  4. Rooster de noten in een pan zonder vetstof tot ze bruin zijn.
  5. Mix de paprika, noten, look en de andere ingrediënten voor de romesco in de blender. Breng op smaak met peper en zout en voeg voor meer pit naar believen chilipoeder voor meer pit en/of citroensap voor meer frisheid toe.
  6. Leg de preistengels, zonder ze te laten uitlekken, aan de zijkant van de barbecue op de gloeiende houtskool en gaar ze, al naargelang de dikte, in 12 – 15 minuten. Draai regelmatig om. Haal uit het vuur, maat even afkoelen en verwijder de buitenste, zwartgeblakerde laagjes.
  7. Werk af met fleur de sel en serveer met de romescosaus.

Tip

Geïnspireerd op een Catalaans recept, caçots a la brasa. Als fingerfood te eten, alsof het een maatje is: hoofd achterover in de nek en de sliert in je mond laten zakken.