CBD in de keuken: van de hennepplant tot in je smoothie

Van de hennepplant tot in je smoothie: cannabidiol oftewel CBD wint in sneltempo aan populariteit dankzij haar positieve effecten op het lichaam en de geest. Maar je kan er ook gewoon erg lekker mee koken.

Tekst: Nicolas D'Exelle

Nee hoor, van een druppeltje CBD-olie wordt je absoluut niet high, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Het bestanddeel CBD is wel een actief onderdeel van cannabis, maar om in hogere sferen te geraken heb je de psychoactieve stof THC nodig. CBD is sinds enkele jaren vooral bekend als een ingrediënt dat wordt geëxtraheerd uit de hennepplant. Je kan dit product in olievorm verkrijgen in speciaalzaken en apothekers, waar het als een legaal voedingssupplement in de markt wordt gezet.

De laatste jaren groeide de verkoop van CBD-olie enkel in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk al uit tot een biljoenenindustrie. Van een latté tot chocoladekoekjes, donuts, ijsjes of guacamole: iedereen sprong op de trein, maar waar komt deze populariteit vandaan?

Helende kwaliteiten

De wetenschap toonde de afgelopen jaren een steeds stijgende interesse in CBD-olie. Volgens Harvard Medical School tonen meerdere studies aan dat de sterk geconcentreerde olie een positief effect heeft op chronische pijnen zoals artrose, en ook angstaanvallen en insomnia kunnen beter behandeld worden. Na het groeiende bewustzijn rond de helende werking in de vorm van olie, vapes of een gel werd het product opgepikt door hippe chefs in grootsteden. In Nederland lanceerde chef Jasper Gottlieb van het onlineplatform 24kitchen zelfs een reeks met educatieve recepten voor het Algemeen Dagblad. Een primeur voor een traditioneel mediaplatform.

"Koken met juiste temperatuur is erg belangrijk om de CBD op de juiste manier te bereiden."

Chefs experimenteren wereldwijd grondig met zoetigheden en koffie, maar toch blijkt koken met CBD moeilijker dan gedacht. De bittere basissmaak is dan ook niet erg aangenaam, al werkt het wel goed met aardse producten. “Het type olie waarmee de CBD wordt gemixt is erg belangrijk”, vertelt de Londense chef Greg Hanger aan de BBC. “Kokosnootolie gaat heel goed samen met de Thaise keuken, terwijl je voor bereidingen uit het Midden-Oosten zoals hummus beter olijfolie gebruikt”. Daarnaast is koken met juiste temperatuur erg belangrijk om de CBD op de juiste manier te bereiden. Bij temperaturen hoger dan 160°C tot 180°C, naargelang de kwaliteit van je product, zal het goedje beginnen te verdampen. Hierdoor verlies je een deel van de helende kwaliteiten.

cbd olie
CBD olie

Hype of blijver?

Verschillende Amerikaanse chefs bouwen al enkele jaren een imperium op met hun op CBD geïnspireerde keuken. De befaamde chef Andrea Drummer was te zien in de Netflixserie Cooking on High, stond aan het hoofd van een high-end CBD-cateringbedrijf en opende het eerste cannabisrestaurant in Los Angeles met een hoop geïnfuseerde gerechten op het menu. Ook Ron Silver, chef en eigenaar van het legendarische Bubby’s uit New York, verdiepte zich in de wereld van hennep. Na zijn frustraties over het gebrek aan geloofwaardige CBD-alternatieven richtte hij Azuca op, een bedrijf dat hoogstaande CBD-infusies ontwikkelt die zorgen voor het gewenste effect en een lekkere smaak. Hij ontwikkelde onder meer een geïnfuseerde siroop die je kan verwerken in cocktails, en suiker om mee te bakken.

"Momenteel zijn Zwitserland, UK en Nederland de enige landen waarbij we met zekerheid kunnen zeggen dat het legaal is."

Dit is nog maar de top van de ijsberg, want het lijkt erop dat de markt in de toekomst enkel gaat groeien. De cannabiscultuur en haar aandeel in de keuken zijn steeds meer een mainstreambegrip, maar toch loopt de Belgische wetgeving op dit moment nog erg achterop. In België is het momenteel verboden om CBD als voedsel of voedingssupplement te promoten. Vermoedelijk speelt de troebele bewijswaarde van CBD hier een rol: je krijgt niet te maken met een wondermiddel dat kankers verhelpt. CBD pakt eerder symptomen aan en kan mensen beter doen omgaan met lichamelijke kwaaltjes. Daarom is het zeer belangrijk om CBD te kopen bij een erkend merk of fabrikant. Door het gebrek aan regelgeving durft de legaal toegestane dosis CBD in de producten die je in de winkel of online kan kopen trouwens weleens af te wijken van de norm, zowel omlaag als omhoog. Liefst niet te hoog natuurlijk.

Koop CBD-olie online: https://purecbd.be/

Onderzoek CBD: https://www.pgmcg.nl/2018/12/wetenschappelijke-onderzoeken-cannabidiol-cbd-2018/

De CBD-bloem mag in België en Luxemburg verkocht worden om te roken. De wetgeving omtrent voeding is momenteel nog een grijze zone.

Olie Groen Cbd Koken met cbd Helende kwaliteiten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties