Champagne serveren: dit zijn de meest gemaakte fouten

De laatste paar warme zomerdagen van dit jaar, dat betekent: oesters, cocktails en champagne. Vooral dat laatste zal rijkelijk vloeien. We weten al dat champagne een mousserende wijn is, gemaakt van druiven uit de Franse champagnestreek. Maar wat is het drankje nog meer? En welke fouten vermijd je best?

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die groeien in de gelijknamige Franse regio. Alleen mousserende wijnen uit die streek mogen effectief de naam ‘champagne’ dragen. De druiven die daar groeien, zijn zeer uniek. Dat komt door hun specifieke ligging.

De mousserende wijnen uit de champagnestreek moeten voldoen aan een paar strenge regels: er zijn slechts zeven soorten druiven die gebruikt mogen worden, alle druiven dienen handmatig geplukt te worden (vandaar ook de prijs), een fles champagne moet minimaal 15 maanden in de kelders gelegen hebben voordat het op de markt gebracht mag worden, enzovoort.

Niet bewaren in de koelkast

Champagne kun je best op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een wijnkelder is hier de ideale plek voor. Een fles champagne kan je best niet te lang in de koelkast leggen vanwege de trillingen, het veelzijdig gebruik van de deur en de hele lage temperatuur. Champagne drink je koud, maar niet ijskoud. Wie niet in het bezit is van een kelder, kan de fles ook onderaan een kleer- of keukenkast leggen.

Gebruik de juiste glazen

In welk glas serveer je champagne? Een coupe, een wijnglas of een fluitglas? De champagnecoupe genoot lang van de titel ‘het beste champagneglas’. Maar valt die eer te beurt aan het fluitglas, dat breder is in het midden en versmalt naar de glasrand toe. Door de deels overkapte bovenkant van het glas blijft de smaak het best bewaard.

Schenk champagne altijd in twee keer 

Champagne schenk je niet in één keer in een glas. Begin met een kleine hoeveelheid en vul nadat het schuim wegzakt bij tot normale niveau. Zo vermijd je overlopende glazen.

Recept: Gegratineerde Noordzeekrab met champagnesaus, spinazie en sla

Geen inspiratie? Voor de lekkerste champagne surf je naar ginsonline.

 

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!