Chefs mobiliseren zich om de gastronomie te redden in open brief naar Premier

Belgische topchefs sturen een open brief aan Premier Sophie Wilmès met daarin de verzoeken om de horeca te kunnen redden. Nu cafés en restaurants al langer dan een maand verplicht de deuren moeten sluiten, en als laatste mogen open gaan, pleiten de chefs voor aanpassingen.

Grote namen uit de gastronomiesector, zoals o.a. Peter Goossens en Viki Geunes, bundelen de krachten en sturen een open brief aan onze Premier Sophie Wilmès. "De horecasector representeert meer dan 3 miljoen maaltijden per dag, 130.000 jobs en 60.000 bedrijven" beginnen ze.

De gastronomiesector werd reeds getroffen in 2016, wanneer door de aanslagen veel verlies werd gedraaid. Nu blijkt de crisis opnieuw het hardste door te wegen op de horeca. Met zware gevolgen nadien. Teneinde van deze crisis te kunnen aanpakken, komen de chefs met volgende verzoeken.

  • Een toestand van sanitaire natuurramp voor de HORECA-gemeenschap
  • Economische werkloosheid wegens overmacht tot eind 2020
  • Een vrijstelling van sociale lasten tot eind 2020
  • 100% fiscale aftrekbaarheid van btw-nota's in kosten
  • Een normale en totale heropening van restaurants zonder beperkende maatregelen op een bepaalde datum

De chefs doen deze oproep om de schade te beperken en restaurateurs een handje te helpen. Want laten we niet vergeten wat voor een belangrijke rol horeca in ons leven speelt en hopelijk nog lang zal blijven spelen.

 

Peter goossens Horeca Open brief Sophie wilmes

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer