Chirurgen waarschuwen: ‘Avocado kan zeer gevaarlijk voor je zijn’

Als er één ingrediënt bestaat dat typerend is voor de steeds groeiende hipstercultuur, dan is het wel de avocado. Op toast, in guacamole of uit het vuistje: heerlijk! Maar wist je dat avocado ook gevaarlijk voor je kan zijn? Chirurgen waarschuwen voor ‘avocadoletsel’.

Volgens de World Avocado Organization zal de avocadoconsumptie in Europa dit jaar 15% hoger liggen dan in 2019 dus de trend is zeker nog niet voorbij. Uiteraard kan je je wel een aantal vragen stellen bij die steeds toenemende avocadoconsumptie. Vaak reizen ze namelijk de halve wereld rond voordat ze in jouw bord belanden en hun ecologische voetafdruk is dus beduidend groot.

Toch is dat niet het enige nadeel van de vrucht. Avocado’s blijken namelijk ook gevaarlijk te zijn. Nu moet je niet verwachten dat je groene vriend je ’s nachts komt aanvallen in je bed, maar het is wel belangrijk om aandachtig te zijn wanneer je de lekkernij ontpit.

Beschadigde zenuwen en pezen

Plastische chirurgen waarschuwen voor het zogenaamde avocadoletsel. Het blijkt dat ze steeds meer mensen over de vloer krijgen die zich in de hand sneden tijdens het openen of ontpitten van de vrucht. Dat is niet alleen een bloederig tafereel, maar je zou er ook weleens blijvende schade door kunnen ondervinden. Omdat de wondes vaak diep zijn, is de kans groot dat je een zenuw beschadigt. Zelfs pezen zijn niet veilig voor het vlijmscherpe mes. Mits een snelle en correct uitgevoerde behandeling kan je het gevoel in je vingers weliswaar terugkeren, maar zelfs dan duurt het herstel lang en soms is het nodig om een oefentraject te doorlopen vooraleer je je hand opnieuw normaal kan gebruiken.

Zo doe je het veilig

Het is dus een kwestie van extra voorzichtig zijn wanneer je je dagelijkse of wekelijkse portie avocado bereidt. Leg de vrucht liefst op een snijplank om hem open te snijden en haal de pit er liever niet uit met een mes. Dat wordt vaak aangeraden, maar zorgt ook voor ongelukken. Gebruik in plaats daarvan een lepel om de pit eruit te halen – even makkelijk en een stuk veiliger.

LEES OOK

Dankzij deze tip kun je een halve avocado langer bewaren

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!