Chocolade en wijn blijken een fantastische combinatie te zijn

Dat wijn en kaas een winnende combinatie zijn, daar bestaat al lang geen twijfel meer over. Maar ook chocolade past perfect bij een glas wijn. De eerste keer zal dit misschien wel de wenkbrauwen doen fronsen, maar eens je eraan gewend bent, wil je misschien niets anders meer. Het is geen toeval dat de omschrijvingen die je gebruikt om wijn te typeren vaak hetzelfde zijn als die bij chocolade.

Voordat je van start gaat met het proeven, is het goed om te weten dat de smaak van de wijn de smaak van de chocolade versterkt. Sommige aroma’s in chocolade proef je niet als je chocolade eet zoals je normaal zou doen, maar door de wijn komen die smaken ineens wél naar voren.

De smaak van chocolade wordt bepaald door verschillende factoren. Er zijn verschillende cacaosoorten die de smaak van chocolade bepalen. Wij eten voornamelijk chocolade uit West-Afrika, Zuid-Amerika en Vietnam. Het klimaat, de grond waarop de cacao groeit en de manier van telen heeft een invloed op de smaak van de cacaobonen.

Wanneer je wijn met chocolade wil serveren, is het wel van belang dat je chocolade zonder toevoegingen gebruikt, dus best gewone melkchocolade of pure chocolade. Door wijn samen met cacao te proeven, proef je echt de karaktereigenschappen van de cacao terug. Daarom is het belangrijk dat je echt pure chocolade gebruikt zonder toevoegingen als hazelnoten of karamel-zeezout.

Eerst ruik je aan de wijn, neemt een slok en je laat de wijn door de mond gaan. Pak dan een stukje chocolade en doe hetzelfde. Ruik en voel ook eens aan de chocolade. Laat de chocolade smelten op jouw tong en laat het goed door jouw mond gaan. Beschrijf wat je proeft. Neem daarna nog een slok wijn en beschrijf opnieuw het effect van de chocolade in jouw mond. Dit is zeer persoonlijk en kan bij iedereen anders zijn. De twee smaken kunnen goed samen gaan en elkaar versterken of toch als twee entiteiten apart van elkaar staan. Is er een bepaalde combinatie die jou bevalt? Schrijf dit dan zeker op. Zo kan je verder werken aan jouw smaakprofiel.

Bron: www.culy.nl

 

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer