Cuichine-Jinza

Cuichine-Jinza
5 april 2019 Antoine
Door Clubleden, Restaurants

CUICHINE
Draakstraat 13
2018 Antwerpen
Tel. 03 289 92 45
www.cuichine.be

JINZA
Draakplaats 3
2018 Antwerpen

Deze twee restaurants liggen op amper honderd meter van elkaar in de Antwerpse buurt Zurenborg. Als ze een Siamese tweeling vormen, dan is de Draakstraat wellicht het verbindende gedeelte. Beide zaken worden gerund door Szelim Man. In Cuichine staat chef Chuck Tang voor een verzorgde Chinese keuken met authentieke smaken, met véél finesse gebracht maar met voornamelijk Belgische hoofdingrediënten. Cuichine is in de eerste plaats een à la carte-restaurant, waarbij maître Szelim Man de kaart en de suggesties komt toelichten. Er is wel een lunchformule die bijzonder veel te bieden heeft voor amper 23 euro doet vermoeden en je kunt er ook voor kiezen om de chef carte blanche te geven, waarbij hij je voor 40 euro verrast met voor-, hoofdgerecht én dessert.
Jinza is dan weer de opvolger van Barchine, de populaire en hippe Oosters getinte stadskantine van Man. In 2017 veranderde die van naam en concept: East meets West – Aziatische gerechten met Westerse invloeden, of omgekeerd. We hadden het concept even goed ‘2 chefs – 1 unieke keuken’ kunnen noemen. Verantwoordelijk voor deze geslaagde cocktail, zijn twee chefs die elkaar leerden kennen in Condacum: Cheun ‘Jin’ Man (de broer van Szelim) en Arun Wytynck. Beiden liepen daarna nog een mooi parcours dat hen leidde via ’t Zilte en Le Zoute Zoen waarna hun wegen scheidden. Man ging nog aan de slag in The Jane, Wytynck kwam in de Librije terecht. Om maar te zeggen: die twee hebben ervaring zat en weten elkaar blindelings te vinden in hun Frans-Oosterse fusionkeuken. De inrichting is, hoewel gezellig, vrij sober gebleven, maar op alle andere vlakken is Jinza het imago van het ‘kleine broertje’ aan het afschudden. Zo dook het restaurant in 2019 voor het eerst op in de Gault&Millau, met meteen een heel mooie 13/20 waarmee Cheun Jin en Arun grote broer meteen op de hielen zitten. Een zaak om in het oog te houden, zeker met de nieuwe menuformule (meer keuze, bistronomischer) die begin 2019 werd neergezet.