Ready, set, melt: tips voor een geslaagde Zwitserse kaasfondue

Of je nu houdt van een traditionele fondue, of liever nieuwere smaakcombinaties uittest; een lekkere kaasfondue is een beleving op zich. Een juiste mengeling van kaas is essentieel voor een geslaagde Zwitserse fondue, maar hoe kies je die het best? Dankzij deze tips maak jij een fantastische fondue voor een gezellig cheesy avondje. Ready, set, melt.

Zwitserse kazen

Een goede voorbereiding is de sleutel tot een smakelijke en smeuïge kaasavond. Die voorbereiding begint bij de aankoop van de lekkerste kazen. Zwitserse kazen zoals Appenzeller, Le Gruyère AOP, Vacherin Fribourgeois AOP of een alpenkaas zijn zeker aanraders.

Zwitserland staat niet alleen bekend om kwaliteitsvolle kazen zoals deze, maar ook om het concept kaasfondue op zich. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd de fondue zelfs erkend tot een nationaal Zwitsers gerecht. In de winter bots je er zelfs op heuse fonduechalets waar de lokale lekkernij de sterspeler is.

Zeg nooit raclette tegen fondue

Dit gezellig kaasconcept waaide ondertussen over naar onze regionen. Zeker in de winter scoort gesmolten kaas met lekker brood en de perfecte wijn erbij hoog op het gezelligheidsspectrum. Ook raclette is populair voor wat cheesy comfort. Al zijn fondue en raclette niet hetzelfde. Bij fondue is de basis een mengeling van gesmolten kazen in de fonduepot, bij raclette gril je eerst een volledig blok kaas, om daar vervolgens het gesmolten of licht knapperige deel af te schrapen.

Allemaal goed en wel, maar hoe krijg je de fantastische fondue waar je naar verlangt? We zetten onze beste tips op een rijtje.

Welke kaas kies ik het best?

De basis voor een geslaagde kaasfondue is natuurlijk... kaas. Waar je zeker op moet letten bij de selectie van de kaas? Dat hij niet te jong is. Oudere kaas smelt net iets beter en voegt extra cheesyness toe aan de fondue. Een mix van jonge en oudere kazen is ideaal om het meest creamy effect te bekomen. De Vacherin Fribourgeois AOP smelt bij een betrekkelijk lage temperatuur, en brengt zachtheid. Le Gruyère AOP zal karakter brengen.

Extra tip: haal de kaas een uur voor je begint al uit de koelkast. Dan kan hij even op kamertemperatuur komen en smelt hij een tikkeltje beter.

Waar let je op bij de keuze van de fonduepot? 

Voor de lekkerste gesmolten kaas gebruik je het liefst een fonduepot gemaakt van gietijzer, geëmailleerd staal of keramiek. Kies nooit voor dezelfde pot die je voor een vleesfondue zou gebruiken, want de kans bestaat dat die de warmte niet voldoende vasthoudt om het gewenste resultaat te verkrijgen.

Hou verder rekening met de hoeveelheid personen die mee fondue eten. Per zes personen heb je ongeveer twee liter inhoud nodig. Daarnaast let je er best op dat de brander niet té hard staat. Je wilt wel een lekkere korst, maar geen aangebrande kaas.

Wat als de fondue te vloeibaar of te dik is? 

Geen paniek, je gesmolten kaas valt zeker nog te redden wanneer de fondue iets te vloeibaar is. Om hem minder vloeibaar te maken, voeg je een handje gesmolten kaas toe. Nog niet het gewenste effect? Dan verhoog je de vlam van het vuur. Daarna voeg je eventueel wat maïszetmeel toe, dat je verdunt met witte wijn. Meng alles goed, zodat het mooi samensmelt tot een homogeen geheel.

Is het mengsel eerder te dik? Dan verhoog je de vlam en voeg je ook hier wat witte wijn aan toe. Meng alles goed door elkaar, en roer stevig door.

Hoe voorkom ik dat de mengeling gaat schiften? 

Plaats de pot met de kaas in op het vuur. Voeg een theelepel maïszetmeel toe en verdun deze met wat witte wijn en een paar druppels versgeperst citroensap. Breng de fondue aan de kook en roer er krachtig door.

Welke wijn en welk brood passen bij kaas? 

Last but not least, tips voor de wijn en het brood. Wie kaas zegt, zegt automatisch wijn en brood. Maar welke varianten passen het best bij jouw kaasfestijn? Witte wijn lijkt de winnaar van de wijnstrijd te zijn wanneer het om gesmolten kaas gaat. Bij voorkeur een fruitige, lichte wijn zonder te veel tannines.

Het brood op de plank kan van allerlei soorten zijn, maar het geheim schuilt erin brood van de dag ervoor te serveren bij de kaas. Waarom? Omdat de gesmolten kaas er zich beter aan vasthecht. En die lange kaasdraden wanneer we het brood er enthousiast indippen, dat is exact waar we naar verlangen bij een kaasfondue vol comfort. Nooit genoeg kaas, toch?

Voor meer info over Zwitserse kazen surf naar https://www.kaasuitzwitserland.be/kazen-uit-zwitserland/soorten-kaas

LEES OOK

Fondue met 3 kazen: Le Gruyère AOP Classic, Le Gruyère d’Alpage AOP en Vacherin Fribourgeois AOP

Zwitserland Kazen Zwitserse kazen Vacherin fribourgeois aop Appenzeller Le gruyère aop Alpenkaas

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer