De Chinese kooktechniek die je vlees naar een hoger niveau tilt

Hoe komt het dat -wat je ook in een Chinees restaurant bestelt- van kip chow mein tot spicy kung pao beef, het vlees altijd fluweelzacht en hemels mals is? Nu, dit komt door het zogenaamde velveting, een Chinese kooktechniek die je gerecht naar een hoger niveau tilt.

Het marineren met maïzena is de basis van deze kooktechniek.Velveting doet meer dan enkel het mals maken van kip en vlees: het creëert een beschermende laag die het vlees gelijkmatiger kleurt, zorgt dat de sappen in het vlees blijven zitten en verbetert de algehele aanhechting van de saus.

Velveting: zo doe je dat

Begin met het maken van een papje:

Voor 500 gram dun gesneden vlees of kip (maar het kan van alles zijn: garnalen, tofu of zelfs champignons) meng je een eetlepel maïzena met een eetlepel sojasaus en een eetlepel plantaardige olie of sesamolie. Je kunt eventueel ook een gesnipperde ui en look toevoegen. Meng met het vlees en zet afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast, zodat de maïzena in een dunne, gelatine-achtige laag verandert.

Om het vlees een nog dikkere sauslaag te geven, voeg je nog een eiwit toe aan de marinade.
Voeg extra maïzena toe als je een iets dikkere substantie wilt krijgen voor een stoofpot of soep.

Voor extra smaak kun je er een eetlepel Shaoxing rijstwijn wijn of Chinese rijstazijn aan toevoegen. Ook oestersaus, Worcestershire sauce of ponzu voor een lichte citrustoets geven het vlees een zalige smaak. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verwerk het vlees nu in je favoriete Chinese stoofschotel, roerbakgerecht of soep en je krijgt de finesse van een gerecht uit een goed Chinees restaurant.
Met deze simpele techniek creëer je zo je eigen take-out gerecht!

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!