Eerste hulp bij keukentools: wat is de juiste pan voor welke bereiding?

Pannen zijn een van de meest gebruikte gereedschappen in elke keuken. Daarom is het erg belangrijk dat ze tegen een stootje kunnen en dat je de meest geschikte pan gebruikt voor een bepaalde bereiding. Op basis waarvan kies je dan de juiste pan voor de juiste bereiding? Ambiance snelt ter hulp. Zo gebruik je vanaf nu áltijd de juiste pan.

Pannen met een anti-aanbaklaag.

Pannen met een anti-aanbaklaag zijn voorzien van een Teflonlaag, Teflon is de merknaam van PTFE (polytetrafluorethyleen). Deze laag is erg glad en zorgt ervoor dat voeding niet blijft plakken aan je pan. Bak je iets dat gemakkelijk aan een pan blijft plakken? Dan is dit zeker de juiste pan. Op deze manier hoef je minder tot geen vetstof gebruiken en komt je eten vlot uit de pan zonder aan te bakken.

Dit klinkt alleen maar positief maar er zijn ook een aantal grote nadelen aan verbonden. Zo is het materiaal volkomen veilig voor de gezondheid bij normale temperaturen maar wordt het wel giftig bij hogere temperaturen. Vanaf 150°C wordt de teflonlaag namelijk al vele malen brozer en zal ze dus makkelijker afbreken wanneer je er met metalen gereedschap, zoals een vork, in werkt. Hier houdt het echter niet op want vanaf een temperatuur van 240°C komen er fluordampen vrij die schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom is het dus erg belangrijk om anti-aanbakpannen niet te gebruiken voor taken die hoge hitte vereisen.

Verder zijn er een aantal bereidingen waar deze pan zeker niet de juiste pan voor is.  Vlees zal namelijk nooit echt mooi korsten zonder die benodigde hitte. Bovendien kan je hierna geen heerlijke pansaus maken doordat er zich geen heerlijke aanbaksels (fond) vormen om te deglaceren. Waarvoor is een anti-aanbakpan dan wel ideaal? Bereidingen die de neiging hebben om snel aan de bodem te blijven kleven zoals eieren, pannenkoeken of delicate vis zijn erg geschikt om klaar te maken in een anti-aanbakpan. Maar onthoud dat je alleen maar siliconen of houten spatels mag gebruiken. Kies ook steeds voor een kwaliteitspan om de beste resultaten te garanderen.

Gietijzer

Gietijzeren pannen zijn te herkennen aan aan hun stevige bouw en zwaar gewicht. Deze werkpaarden van de keuken zijn zo goed als onverwoestbaar en zijn uitermate geschikt voor het snel schroeien op hoge temperaturen. Ze zijn gemaakt uit veel ijzer en daardoor erg zwaar. Dit zorgt ervoor dat ze over een grote hittecapaciteit beschikken. Op deze manier kan je de pan erg warm laten worden voordat je bijvoorbeeld een stuk vlees erin legt. De pan zal niet zo snel afkoelen als een lichtere pan waardoor je veel sneller kan schroeien en die oh zo gegeerde mooie korst kan bereiken.

Gietijzer is van nature een vrij poreus metaal en dit heeft als effect dat voeding redelijk blijft kleven. Dit kan je oplossen door een soort van natuurlijke anti-kleeflaag op te bouwen. Hoe je dit doet? Doe een kleine hoeveelheid neutrale olie in de pan en wrijf ze helemaal in met wat keukenpapier, laat ze vervolgens gloeiend heet worden op het fornuis tot ze hevig begint te roken en reinig ze daarna opnieuw met keukenpapier. De olie zal zich onder invloed van de hitte verbinden met het metaal en maakt zo zijn eigen anti-aanbaklaag. Zo vereisen ze echter wel wat meer onderhoud, je kunt de pan best schoonmaken met water en eventueel een kleine hoeveelheid detergent, daarna olie je ze steeds terug in voordat je ze wegzet.

Let wel op met zure ingrediënten! Die tasten de natuurlijke olielaag aan waardoor producten terug sneller zullen kleven aan de pan. Vind je dit allemaal wat veel gedoe? Opteer dan voor een geëmailleerde gietijzeren pan, deze keramische laag is veel onderhoudsvriendelijker dan het ruwe metaal. Gietijzer heeft echter niet de beste geleiding, daardoor zal een gietijzeren pan niet heel gelijkmatig warm worden, afhankelijk van het type fornuis.

Roestvrijstaal en meerlagige composieten

Pannen uit roestvrijstaal (RVS) zijn dan weer echte alleskunners. Ze geleiden de warmte erg goed en zijn bestand tegen hoge temperaturen zodat je mooi kan schroeien. De topproducten uit deze categorie bestaan vaak uit meerdere lagen RVS afgewisseld met aluminium of koper. Zo combineren ze het beste van verschillende metalen om een ideale geleiding en hitte capaciteit te bekomen. Door de simpele en stevige constructie zijn ze ook erg onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Daarenboven is reinigen is ook erg simpel: ze kunnen gewoon de vaatwasser in.

Ben je op zoek naar de leukste culinaire hotspots? Raadpleeg dan zeker het horecaplatform Eiyou.be

LEES OOK: Deze pan verovert wereldwijd het internet (en dit is waarom)

Demeyere Pannen Gereedschap Materiaal Tips Gerechten Keukentools Keukenhacks Hulp Bereidingen Keukengerei

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer