De juiste olijfolie kiezen

De juiste olijfolie kiezen
12 juni 2019 Wim Putzeys
Door Nieuws

Olijfolie is onmisbaar in de keuken. Maar het aanbod is zo overweldigend dat het niet altijd makkelijk is de juiste olie te kiezen.

Soorten olijfolie
Er zijn vier soorten olijfolie: de extra vierge, vierge, gewone en geraffineerde olijfolie. De extra vierge olijfolie heeft de hoogste kwaliteit. De verse olijven worden koud en mechanisch geperst. Het lijkt misschien vreemd dat mechanische persing de voorkeur geniet boven de artisanale persing met molensteen, maar toch is het zo. De technologie maakt het immers makkelijker om alle productiefactoren, als tijd en temperatuur, te controleren. De extra vierge olie wordt verder niet bewerkt.

Bakken en braden
Olijfolie is een erg mooi product, dat je dan ook met respect moet gebruiken. Dat betekent dat je de juiste olie kiest. Aangepast aan het gerecht. Zorg ervoor dat je minstens twee verschillende olijfolies in huis haalt. Voor het bakken en braden kan je gewone olijfolie gebruiken. Zeker voor mediterrane gerechtjes. Ga je in de keuken de Aziatische tour op, gebruik dan liever een andere olie zoals arachide olie.

Het zou een beetje zonde zijn om hier een echt goede extra vierge olijfolie voor te gebruiken. Verhitting tast smaak en aroma immers grotendeels aan.

Verfijnde olie
Om een koud gerecht af te werken gebruik je een iets verfijndere olijfolie. Ga daarvoor eens langs een speciaalzaak waar ze verschillende soorten in de aanbieding hebben. Smaak en aroma van de betere olijfolies kunnen erg verschillen. Geef al je zintuigen de kost en kies de olie die het best bij jou past.

De olijfsoort beïnvloedt natuurlijk de smaak van de olie. Er bestaan een 85-tal verschillende soorten, die elk hun eigenheid hebben. Kijken we alleen al naar Italië dan vinden we de Toscaanse frantoio, moraiolo, leccino en pendolino. In Lugurië de taggiasca en lavagnina (met een mildere smaak). De coratina leccino, ogliarola, en peranzana komt dan weer uit Puglia (met een sterkere smaak). En zijn natuurlijk ook de kruidige Siciliaanse olijven zoals de biancolilla, cerasuola en nocellara del bellice. Keuze genoeg dus.

Daarnaast spelen ook de manier van oogsten, het moment van oogsten en de persmethode een rol. De echte fijnproever kan zo bij ieder gerechtje een andere olie kiezen. Zo komen de smaak van olie en gerecht beide 100 % tot hun recht.

Niet te lang bewaren
Olijfolie moet je koel en donker bewaren. Maar let wel op. Olijfolie is bedoeld om relatief snel geconsumeerd te worden. Ook hier weer gaan smaak en aroma er op achteruit door de olie te lang bij te houden.

0 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*