De lobster roll: het meest decadente broodje dat er bestaat

De afgelopen jaren heerste er een duidelijke trend waarbij fast food zoals hot dogs, hamburgers of zelfs lasagne opgewaardeerd werd. Vandaag is een omgekeerde trend merkbaar. Kreeft is bijvoorbeeld altijd al een gewaardeerd luxeproduct geweest, maar vindt nu zijn weg naar het grotere publiek in een meer casual jasje. Enter de lobster roll. Misschien wel het meest decadente broodje dat je kan bestellen.

Amerikaanse streetfood

De allereerste roll werd al in 1929 geserveerd in Connecticut, vlakbij New York. Tegen de jaren 70 was de lobster roll een echte Amerikaanse klassieker geworden die je in eetkraampjes aan de kant van de weg kan bestellen. De juiste hoeveelheid kreeftenvlees, geserveerd tussen een hotdog- of briochebroodje met gesmolten boter en sla: de Amerikanen waren verkocht. De delicatesse is ondertussen naar onze regionen overgewaaid. Wie aan kreeft denkt, denkt meestal meteen aan gastronomische restaurants met een dure menukaart. Hoe komt het dan dat dit luxeproduct in deze vorm toch betaalbaar aangeboden kan worden?

Zo komt kreeft aan zijn prijs

Volgens Christof Malysse van Lobster Fish is kreeft relatief duur, omdat het een volatiel product is. Sinds 1997 levert Lobster Fish kwalitatieve kreeften uit Canada af, naast een uitgebreid assortiment aan schaal- en schelpdieren zoals oesters, coquilles en krab. “Er kruipt veel tijd in het schoonmaken en bereiden van de kreeft zoals ze je in de chiquere restaurants voorschotelen, terwijl je er weinig kreeftenvlees uitkrijgt. Hoeveel vlees je uit de kreeft krijgt, varieert per seizoen. Ook de fluctuerende dollar – de kreeft is afkomstig uit Canada – en de vraag van de consumenten zijn mee verantwoordelijk voor de duurdere, eerder onstabiele kreeftenprijzen.”

 

"In 2001 was ik zelf in Canada en was er daar al sprake van een MacLobster met frietjes."

 

Die steeds populairder wordende lobster rolls zijn daarentegen meer dan betaalbaar en maken de kreeft toegankelijk voor een breder publiek. “De afgelopen jaren zie je zeker een toenemende vraag naar halve kreeften in de schaal, rauwe kreeften, gekookte kreeften of bijvoorbeeld CKL (claw, knuckle and leg) kreeftenvlees. Die stukken zoals de poten van de kreeft kan je zo los verpakt aankopen. Ze zijn perfect bruikbaar in lobster rolls, een kreeftensalade of een ravioli van kreeft, omdat je hier een stabiel product hebt met veel meer vlees aan.”

On a roll

Het kreeftenvlees van die kreeften wordt geproduceerd in Canada, Amerika. Niet toevallig de bakermat van deze streetfood versie van het luxeproduct. “De meest kwalitatieve kreeften, daarvoor moet je in Canada zijn. Dat CKL vlees voor die lobster rolls is afkomstig uit het topseizoen: de maand mei tot juni. In die periode is de kreeft het best van smaak én zit er het meeste vlees aan. Tijdens de daaropvolgende maanden is de kreeft veel magerder. De productie piekt tussen mei en juni. De kreeften die te zwak van kwaliteit zijn om volledig te laten overvliegen naar Europa, daarvan verpakken ze onder andere de poten en de staart apart. Uit die stukken halen we hier het meeste kreeftenvlees, wat dus ideaal is om te gebruiken in lobster rolls. Het is een stabiel product en er blijft een constante hoeveelheid vlees over."

Hoewel de lobster roll vooral de laatste twee jaar zijn opmars lijkt te maken, hebben de Amerikanen de lekkernij dus al langer ontdekt. “In 2001 was ik zelf in Canada en was er daar al sprake van een MacLobster met frietjes. Ook toen werd er al actief gezocht naar nieuwe manieren om kreeft te serveren. Net zoals de lobster rolls laten concepten zoals dat het toe om een lekker en betaalbaar broodje kreeft aan te bieden.” Dat smaakt alvast naar meer.

Lobster Fish - www.lobsterfish.be

Schaal- en schelpdieren Vis Zeevruchten Kreeft Kreeft bereiden Nordic streetfood Lobster fish Canada Lobster roll Fast casual food Delicatesse

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties