De smaak van Tenerife: van Japanse fusion tot brasseriegerechten met Belgische toets

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Tenerife staat niet enkel bekend als het eiland met het beste klimaat van Europa, het is ook een culinaire bestemming geworden met vooral in de vijfsterrenhotels een gastronomisch aanbod om u tegen te zeggen.  

The Ritz-Carlton, Abama wordt gerund door de West-Vlaamse general manager Gregory de Clerck. Het is het enige vijfsterrenhotel in Tenerife dat over twee door Michelin bekroonde restaurants beschikt. Met M.B huisvest het hotel het enige tweesterrenrestaurant in Tenerife, terwijl het Japanse fusion restaurant Kabuki één Michelinster aan de gevel heeft hangen.  

Martin Berasategui 

M.B verwijst naar de Baskische chef Martin Berasategui, afkomstig uit San Sebastian en eigenaar van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Lasarte-Oria. Erlantz Gorostiza is sinds 2009 de chef die de filosofie van Martin Berasategui overnam in M.B. Met succes, want in 2014 behaalde hij een tweede Michelinster. “Sinds enkele jaren zijn we aan het pushen om een derde ster in de wacht te kunnen slepen”, vertelt hij.

De culinaire filosofie waarmee hij M.B. leidt, is duidelijk. “Martin Berasategui is al altijd een zeer professioneel ingestelde chef geweest. Wij willen diezelfde visie blijven uitwerken in het restaurant. Op de eerste plaats komt het product, gevolgd door de smaak. Op de derde plaats de kooktechniek die het smaakgehalte van het gerecht naar een hoger niveau moet tillen. Het is altijd onze bedoeling om de kwaliteit van onze gerechten nog verder te optimaliseren. Het doel van vandaag en morgen blijft zo altijd hetzelfde: dan willen we het nog net iets beter doen dan de dag ervoor. Passie staat daarbij centraal.” 

In de keuken waarin die drie elementen primeren, streven ze naar een combinatie van Baskische en mediterrane invloeden op basis van producten uit de Canarische Eilanden. “Visbereidingen en zeevruchten zijn de meest traditionele gerechten uit de Baskische  regio, het familiale gevoel dat we rond deze Baskische gerechten willen creëren is minstens even belangrijk. Het culinaire aspect staat bovenaan bij Baskische families, ze zien het koken als een manier om de familiale band extra te versterken. Daar spelen we op in.” 

Kabuki 

TenerifeKabuki* is het tweede sterrenrestaurant waar je kan gaan dineren in The Ritz-Carlton, Abama. Hier staat chef David Rivero sinds 2012 aan het fornuis. Hij ging eerst aan de slag als kok, maar werd ondertussen gepromoveerd tot chef-kok. “Wij bereiden de Mediterraanse specialiteiten met Japanse kooktechnieken om zo tot een fusion keuken te komen”, klinkt het bij de chef.  

Ze gebruiken dan wel Japanse kooktechnieken, toch is er geen Japanse chef in de keuken te bespeuren. Het was David Rivero zelf die op basis van zijn interesse voor Japan en de Japanse culinaire cultuur tweemaal per jaar naar het land afreisde om er zich verder te verdiepen in die specifieke keuken. “Dat stelt me in staat om de beste Japanse producten daar ter plekke op te sporen, om ze nadien te kunnen importeren en te gebruiken in onze keuken”, stelt hij. “De beste Japanse producten zijn namelijk eerder moeilijk te vinden op de Canarische eilanden. Onze sushibereidingen passen bovendien uitstekend bij de typisch droge witte wijnen uit Tenerife. Om het geheel een extra toets te geven, hebben we het interieur van Kabuki voorzien van Japanse kunst.” 

Culinair souvenir 

Naast de verfijnde smaken in het sfeervolle interieur dat je in je hoofd naar het land van de rijzende zon stuurt wanneer je er dineert, is een van de toegevoegde waarden van Kabuki ongetwijfeld het schitterende terras met zicht op de golfbaan én de Atlantische oceaan. Die fantastische zonsondergang krijg je er gratis bij het dessert of de koffie achteraf bovenop. Een ander leuk detail, zijn de Cooking Classes die zowel M.B. als Kabuki organiseren voor de gasten tijdens het hoogseizoen in de winter en de zomermaanden. Zo leer je hun keuken eigen maken. Een onvergetelijk culinair souvenir van je reis. 

Schitterende panorama’s 

Naast The Ritz-Carlton, Abama, vind je nog twee andere verblijfsmogelijkheden. Het panoramisch gelegen vijfsterrenhotel Las Terrazas de Abama werd vorig jaar op de World Travel Awards verkozen tot Spain’s Leading Resort 2020. De Abama Luxury Residences zijn dan weer uiterst moderne, elegante villa’s en appartementen met uitkijk over de oceaan en de golfbaan, waarvan minstens 16% Belgische eigenaars zijn. De gasten die hier verblijven kunnen genieten van de culinaire hoogtepunten in M.B. en Kabuki. Al zijn er nog zeven andere restaurants ter beschikking.   

Het gehele Abama resort toont zich een waar paradijs met meer dan 25.000 palmbomen en een hoogstaand culinair aanbod van negen verschillende restaurants, een golfbaan van wereldklasse, een tennis- en padelschool, en de meest verbluffende uitzichten over de Atlantische Oceaan. 

Voor meer info, surf naar www.abamahotelresort.com en www.ritzcarlton.com/abama 

Gran Bahia del Duque 

Natuurlijk zijn er nog andere verblijfsparels terug te vinden op dit prachtige eiland. Een tweede hotel met een gelijkaardige reputatie als The Ritz-Carlton is Gran Bahia del Duque. Hier schuif je sinds 2018 voor een dinner mét Michelinster in het Nub Restaurante aan tafel. Ook is er La Brasserie by Pierre Résimont. De naam verwijst naar chef Pierre Résimont die met L’Eau-Vive in Profondeville twee sterren op zijn naam schrijft, en met Brasserie Le Comptoir de l’Eau-Vive gelegen in de buurt van Namen over een tweede zaak beschikt in ons eigen land. 

Nub Restaurante: mix van Italiaanse en Chileense keuken 

TenerifeHet in 2016 opgestarte Nub Restaurante legt een brug tussen twee culinaire werelden, die van de Italiaanse en Latijns-Amerikaanse keuken. Ze werken hiervoor samen met twee chefs, zijnde de Romeinse chef Andrea Bernardi en de Chileense Fernanda Fuentes Cardenas. Bernardi leeft sinds 2005 op de Canarische Eilanden en werd al eens uitgeroepen tot de beste chef van deze eilandengroep.  

In hun keukenfilosofie leggen ze de nadruk op artisanale producten. “We hebben het gevoel dat we deel uitmaken van de Canarische identiteit, waarbij traditie en innovatie hand in hand gaan”, vertelt Cardenas. “Nub Restaurante is veel meer dan het degusteren van een menu”, vult Andrea Bernardi aan. “Laat het ons eerder een ervaring noemen die alle zintuigen prikkelt. Op basis van lokale producten bedenken we een mix van de Italiaanse en de Chileense keuken, met als eindresultaat gerechten zoals koninklijke langoustine of een oude ui en kruiden ceviche. Op onze menukaart brengen we binnenkort ook typisch Canarische gerechten die we tot op een hoger niveau zullen tillen”. 

Het restaurant beschikt verder over een indrukwekkende wijnkaart. “Onze wijnselectie bestaat uit een mooie verzameling van 470 verschillende Canarische, Spaanse en internationale wijnen. Voor wie ons menu wil uitproberen, bieden we een long pairing met acht verschillende wijnen en een short pairing met zes verschillende wijnen aan. Daarnaast bestaat ons assortiment ook uit een reeks gefermenteerde sappen die we zelf beschouwen als een mooi aanvullend ingrediënt bij de gerechten.” 

La Brasserie by Pierre Résimont: klassieke brasseriekeuken 

In La Brasserie by Pierre Résimont wordt vooral gestreefd naar het traditionele concept van de Parijse brasserie. “Ons streefdoel bestaat eruit om enkele typische brasseriegerechten te serveren met Belgische ingrediënten. Dat alles aangevuld met enkele suggesties van Le Comptoir de l’Eau-Vive”, licht Pierre Résimont toe. Hij werkt al 5 jaar met Gran Bahia del Duque samen. Het gaat hier om gerechten zoals runderwangen met Rochefort bier, rabarbercitroen foie gras, gesmolten parmezaanse kaasfondue of citroentaart. Op termijn is het de bedoeling een aantal Belgische bieren op de kaart te zetten. Voor de wijnkeuze doen we momenteel beroep op Spaanse en Canarische wijnen.” 

Voor meer info over beide restaurants, surf naar www.thetaishotels.com 

El Rincon de Juan Carlos 

Een derde en laatste culinaire aanrader in Tenerife is het sterrenrestaurant El Rincon de Juan Carlos*, waar de gebroeders Padron aan het roer staan. Juan Carlos Padron is de chef, broer Janathan staat in voor de desserts en het brood. Het restaurant hanteert een keukenstijl waarbij lokale producten centraal staan. Denk aan soldaat gestreepte garnalen, Canarische zoete bloedworst en lokaal gekweekte groenten. Die combineren de chefs met internationale ingrediënten. Voor de wijnkaart werken ze het liefst samen met kleine wijnproducenten die de nadruk leggen op kwaliteit en terroir. Eén ding is zeker, hier geldt: hoe lokaler, hoe beter. 

Voor meer info, surf naar www.elrincondejuancarlos.com 

Deze reportage verscheen in het meinummer van Culinaire Ambiance met als thema sweet escape. 

LEES OOK:

Syrco Bakker: ‘Met de zweep erover? Dat werkt niet meer’

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!