De verlaging van btw in horeca: kreeft op restaurant goedkoper dan thuis

De btw-verlaging is één van de steunmaatregelen voor de horeca. 'Dat leidt tot bijzondere neveneffecten', zegt Tim Van Sant, btw-specialist bij PwC, aan De Tijd. 'Als je kreeft, krab, kaviaar of oesters op restaurant eet, betaal je daar sinds maandag 6 procent btw op. Als je die afhaalt om thuis op te eten, moet je 21 procent btw betalen.'

Zin in vers gekookte kreeft? Dan kan je beter gaan uit eten in plaats van de kreeft als afhaalmaaltijd te bestellen. Waarom? Door de btw-verlaging daalde het tarief in restaurants van 12 naar 6 procent. En hoewel voor afhaalmaaltijden al langer een btw-tarief van 6 procent geldt, telt dit helaas niet voor luxeproducten. Daarop betaal je altijd 21 procent. Het resultaat: de kreeft, oesters of kaviaar zijn goedkoper in het restaurant dan als afhaalmaaltijd.

Verpakte producten

'Over verpakte producten zoals een reep chocolade of wafel is er onduidelijkheid. Volgens de btw-regels maakt dat geen voorwerp uit van een restaurantdienst en moet 21 procent btw aangerekend worden', zegt Van Sant aan De Tijd. 'De vraag wat een restaurantdienst is en wat niet stelt zich ook voor een portie kaas of salami. Als een café-uitbater die zelf bereidt, kan dat volgens de regels tegen 6 procent btw. Koopt hij voorgesneden blokjes bij de groothandel, dan is dat geen bereiding en moet 21 procent btw aangerekend worden.'

Bron: De Tijd

Kreeft Oesters Kaviaar Btw Btw-horeca

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties