Culinaire Ambiance: December 2019

Smakelijk Feesten!

Speculaas bij de bakker, chocolade in kleurrijke verpakking en verse oesters bij de visboer. De etalages kleuren goud, het kerstkookboek van Jamie Oliver komt nog eens uit de kast en de geur van jenever verspreidt zich over de kerstmarkt. Het is weer zover: Feest! December staat voor liefde, toenadering maar vooral voor lekker eten en drinken. Een periode waar alles mag en niks moet. In mijn kindertijd keek ik uit naar oma’s keuken, de pakjes onder de kerstboom en al het lekkers op tafel. En om heel eerlijk te zijn, er is sindsdien nog niks veranderd. Ik blik terug op een bewogen jaar en kijk uit naar een paar dagen feestelijk enthousiasme. Wat het allemaal nog leuker maakt, is dat de hele wereld meeviert. Hoewel de tradities verschillen, staat eten overal centraal. De Britten houden van vijgenpudding, in Italië maken ze een maaltijd die ze het ‘feest van de zeven vissen’ noemen en in het zomerse Zuid-Afrika gaan ze met kerst gezellig eten op het strand. In België halen we de kerststronk in huis en ruikt het hele huis naar ovenverse kroketjes. Net zoals in onze kindertijd.

Tradities zijn er om te koesteren, maar ze groeien ook samen met ons mee: we zijn blij met alcoholvrij, de kalkoen deelt de tafel met een visschotel en onze gin komt rechtstreeks van een Belgische brouwer. En dat is wat we onze lezers dit jaar nog willen geven. Een ode aan tradities in een modern jasje. Dus vul je glas, laat die oesters naar binnen glijden en geniet van wat de feestdagen met zich meebrengen. Proost!

[wcm_nonmember][plus_notification][/wcm_nonmember]

[wcm_restrict][3d-flip-book id="102566" ][/3d-flip-book][/wcm_restrict]

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties