Dit is Belgisch: lokale producten waar we best trots op mogen zijn

[spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/4″ el_position=”first”] [spb_blank_spacer height=”30px” width=”1/4″ el_position=”first”] [spb_text_block animation=”none” animation_delay=”0″ simplified_controls=”yes” custom_css_percentage=”no” padding_vertical=”0″ padding_horizontal=”0″ margin_vertical=”0″ custom_css=”margin-top: 0px;margin-bottom: 0px;” border_size=”0″ border_styling_global=”default” width=”3/4″ el_position=”last”]

Belgen: we zijn een volk apart. Vooral als het op eten en drinken aankomt zien we onszelf als echte ‘bon vivants’. De Tijd-journalist Lukas Vanacker schreef het boek ‘Typisch Belgisch’, waarin hij onze gewoonten onder de loep neemt. Dit zijn enkele lokale producten waar we best trots op mogen zijn.

Tekst: Lukas Vanacker 

Belgen omschrijven zich graag als ‘bon vivants’. Ze genieten met volle teugen van het goede leven en gaan regelmatig lekker en uitgebreid eten. Speciale gebeurtenissen, zoals een verjaardag of jubileum, vieren ze graag op restaurant.

Wafels

In het centrum van Brussel en Brugge lopen elke dag horden toeristen rond die wafels overladen met chocoladesaus, slagroom en aardbeien verorberen. Samen met frieten, bier en chocolade behoren wafels namelijk tot de belangrijkste culinaire uithangborden van het land. Wafels bestaan in twee varianten. Luikse wafels hebben afgeronde hoeken en bevatten dikke suikerkorrels. De luchtige, rechthoekige Brusselse exemplaren worden enkel met poedersuiker bestrooid. Maar eigenlijk eten Belgen zelden ‘Belgian Waffles’. Op een koude winterdag zijn pannenkoeken meer in trek.

Dagelijks brood

Belgen zijn verslaafd aan boterhammen. Minstens één keer per dag eten ze een broodmaaltijd. Inkopen doen ze liefst bij de ‘warme bakker’, die nog zelf broden bakt. Bij sommige bakkerijen kunnen klanten brood uit een automaat voor de deur halen. Supermarkten bieden vaak ter plekke afgebakken diepvriesbroden aan. In de winkel staat dan een gevaarlijke machine waarmee klanten hun brood zelf kunnen snijden.

Speculoos

Wie in België een koffie bestelt, krijgt daar een melkje, een zakje suiker en een speculoos bij. Dat is een rechthoekig gekarameliseerd koekje, meestal van het Oost-Vlaamse merk Lotus. Speculoos is in België zodanig populair dat het gebakje zelfs als zoete smeerpasta en als roomijsvariant bestaat.

Trappist

In een Belgisch café staat voor de neus van elke bierliefhebber een andere drank. Belgen willen de meer dan duizend verschillende bieren die hun landgenoten brouwen, allemaal testen. In hun stamcafé drinken ze pils van het vat, waarvan de ober het schuim met een spatel afstrijkt. Elders ontdekken ze graag onbekende streekbieren of artisanale bieren van lokale brouwerijen.

 

Lukas Vanacker, Rik Van Puymbroeck
Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts
€ 22,99

[/spb_text_block]

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!