Dit is hoe je omgeving de smaak van je koffie beïnvloedt

Voor veel mensen is koffie meer dan een dagelijkse portie cafeïne. Echte fijnproevers zijn steeds op zoek naar manieren om hun kopje genot te verbeteren. Want waarom tevreden zijn met een lekkere koffie als het nog beter kan?

Wie wil werken aan de kwaliteit van z’n kop koffie, heeft veel opties. In de eerste plaats zijn natuurlijk de bonen die je gebruikt van belang. Elke koffiesoort heeft een eigen smaak en bovendien doen ook de branding en de maling ertoe. Heb je die aspecten onder de knie, dan is het tijd om te kijken naar het apparaat dat je gebruikt. Percolator, pistonmachine of toch liever een cafetière? Dat is helemaal aan jou om te bepalen – alleen jij weet tenslotte wat je het lekkerst vindt. Doe je melk in je kopje koffie, dan is het ook daar nodig om keuzes te maken, of je nu gaat voor amandelmelk of volle koemelk.

Omgevingsgeluid

Maar er is één ding wat je in dit hele perfectioneringsproces waarschijnlijk over het hoofd hebt gezien. Wij hadden er in ieder geval tot op de dag van vandaag nooit aan gedacht. Volgens een studie gepubliceerd in ScienceDirect en uitgevoerd door wetenschappers van de Universidad de Las Américas in Ecuador, de Universidad de los Andes School of Management in Colombia en de BI Norwegian Business School in Noorwegen doet namelijk ook de setting ertoe. Meer bepaald het omgevingsgeluid dat je ervaart wanneer je je koffie degusteert, is van belang.

Hoe minder prikkels, hoe beter

Om tot die conclusie te komen, onderwierpen de onderzoekers 400 proefpersonen aan een test. Ze kregen twee kopjes koffie voorgeschoteld. Bij het eerste werden ze blootgesteld aan het geluid in een drukke horecazaak, oftewel 85 decibel. Bij het tweede werd het geluid teruggeschroefd naar 65 decibel. Wat bleek? Tijdens het drinken van het tweede kopje dachten de deelnemers dat de koffie lekkerder en van betere kwaliteit was, terwijl het om exact dezelfde koffie ging. “Als onze hersenen meer prikkels te verwerken krijgen (bijvoorbeeld geluid), dan zijn ze minder gevoelig voor andere stimuli”, verklaren de wetenschappers het resultaat van hun studie. Geniet volgende keer dus in alle stilte van je kopje genot!

LEES OOK

Hoe je dagelijkse kopje koffie het coronavirus kan opsporen

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!