Dit is waarom je eerste pannenkoek altijd mislukt

Je eerste pannenkoek is altijd een ramp: hij bakt niet mooi bruin en blijft vaak nog eens in de pan plakken. De ene gooit hem weg en de andere werkt het mislukte experiment naar binnen. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

De pan

Meestal kiezen we de pan met antiaanbaklaag, want we wéten dat die geschikt is. Toch durft je pannenkoek te mislukken en dat komt omdat je de pan ook gebruikt voor vlees-, vis- en aardappelbereidingen. Dat laat namelijk restjes achter die ervoor zorgen dat het beslag blijft kleven. Hoe proper de pan ook mag zijn, je gebruikt best eentje om pannenkoeken in te bakken.

De temperatuur

De meest gemaakte fout is dat we het beslag te snel in de pan gieten. De pan is nog niet heet genoeg en door het deeg koelt hij nog eens extra af. Zorg er dus voor dat je je beslag na het kloppen even laat rusten zodat het op kamertemperatuur komt en laat de pan goed heet worden. Dat kan je checken door er enkele waterdruppels op te spetteren. Als die gaan dansen, mag je aan de slag gaan.

Extra tips

Zorg ervoor dat je beslag glad en klontervrij is. Mix het daarom voor de zekerheid nog eens met een handmixer of meng het in een blender.

Vet je pan gelijkmatig in. Het is handig om de vetstof nog even goed uit te smeren met een stukje keukenrol of een borsteltje. Mochten er toch minuscule sneetjes in de pan zitten, dicht je die met de boter. Zo zal de pannenkoek niet blijven kleven.

Wees geduldig en heb vertrouwen in het proces. Draai  de pannenkoek pas om als de bovenkant niet meer vloeibaar is en de randjes bruin kleuren.

Nu je weet wat de valkuilen zijn, kun je zelf aan de slag. Bakken maar!

LEES OOK: Pannenkoekjes met gekaramelliseerde ananas

Je zou ook graag

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website maakt net zoals de meeste websites gebruik van cookies. Via deze cookies verzamelen wij en derde partijen informatie over uw bezoek en interesses. Op deze manier is het mogelijk om het gebruik van onze site te analyseren, de inhoud van de website te personaliseren, u relevante advertenties te tonen en sociale media functies te integreren. Zo houden we het voor u op elk moment interessant.

Centraal in ons cookiebeleid staat respect voor uw privacy. Via de link “Meer informatie” onderaan verneemt u welke cookies we gebruiken en kan u specifiek instellen voor welke doeleinden u cookies aanvaardt.

Door meteen verder te gaan naar onze website, geeft u toestemming voor alle cookies en een optimale surfervaring.

Bedankt voor uw vertrouwen en veel plezier!