Dit zijn de grootste fouten die je kunt maken met champagne

Zon, zee, zomer! Dat betekent maar een ding: oesters, hapjes en champagne. Vooral dat laatste zal rijkelijk vloeien. We weten al dat champagne een mousserende wijn is, gemaakt van druiven uit de Franse Champagnestreek. Maar wat is het drankje nog meer? En welke fouten vermijd je best?

Wat is champagne?

Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die groeien in de gelijknamige Franse regio. Alleen mousserende wijnen uit die streek mogen effectief de naam ‘Champagne’ dragen. De druiven die daar groeien, zijn zeer uniek. Dat komt door hun specifieke ligging.

De mousserende wijnen uit de champagnestreek voldoen aan een enkele specifieke regels: er zijn slechts zeven soorten druiven die gebruikt mogen worden, alle druiven dienen handmatig geplukt te worden (vandaar ook de prijs), een fles moet minimaal 15 maanden in de kelders gelegen hebben vooraleer het op de markt gebracht mag worden, enzovoort.

 

LEES OOK: Tips van de sommelier: deze wijnen drink je best bij mosselen

 

Gebruik de juiste glazen

In welk glas serveer je de mousserende wijn? Een coupe, een wijnglas of een fluitglas? De champagnecoupe genoot lang van de titel ‘het beste champagneglas’. Maar valt die eer te beurt aan het fluitglas, dat breder is in het midden en versmalt naar de glasrand toe. Door de deels overkapte bovenkant van het glas blijft de smaak het best bewaard.

Serveer geen champagne met een té zoet dessert

Een van de grootste fouten die je kunt maken - volgens experts zelf - is het drankje serveren met een zoet dessert. Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete mousse zijn lekker in combinatie met demi-sec Champagne.

Niet bewaren in de koelkast

Een fles kun je best op een donkere plaats bewaren, vrij van tocht en temperatuurschommelingen. Een wijnkelder is hier de ideale plek voor. Een fles champagne kan je best niet te lang in de koelkast leggen vanwege de trillingen, het veelzijdig gebruik van de deur en de hele lage temperatuur. Champagne drink je koud, maar niet ijskoud. Wie niet in het bezit is van een kelder, kan de fles ook onderaan een kleer- of keukenkast leggen.

Apéroshop heeft een groot assortiment en variatie aan creatieve smakencombinaties. Van grote merken tot Champagne van topkwaliteit. Ontdek ze allemaal op aperoshop.be.

Tricks Champagne Tips Drank Fouten Serveren Streek Champagne streek

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties